We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Urban Redevelopment of Marechal Deodoro Square / Sotero Arquitetos

Urban Redevelopment of Marechal Deodoro Square / Sotero Arquitetos

© Tarso Figueira© Tarso Figueira© Tarso Figueira© Tarso Figueira+ 27

  • Architects: Sotero Arquitetos
  • Area Area of this architecture project Area:  21395
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Tarso Figueira
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: mmcite, Pedras Jacobina, Trimble, Wingramar, ZWCAD
  • Lead Architect: Adriano Mascarenhas
  • Project Team:Eric Cabussu, Helder da Rocha, Saulo Coelho
  • Landscape:Adriano Mascarenhas
  • Urban Planning Consultant:Edgard Álvares Neto
  • Concrete Structure:Ana Cristina de Mattos Moraes Andrade
  • Wooden Structure:Guilherme Corrêa Stamato
  • Client:Fundação Mário Leal Ferreira - FMLF
  • City:Comercio
  • Country:Brazil
More SpecsLess Specs
© Tarso Figueira
© Tarso Figueira

Text description provided by the architects. Marshall Deodoro Square, formerly known as Dourado Wharf, is a public space located in the port area of Salvador that has been listed as a heritage site by IPHAN. Sotero Arquitetos took on the location’s renovation design seeking to preserve its original landscape composition while modernizing the outline of the public equipment.

© Tarso Figueira
© Tarso Figueira
Floor Plan
Floor Plan
© Tarso Figueira
© Tarso Figueira

The project’s main goals were to preserve the great Licania tomentosa trees, which sit along three distinct lines, as well as to define a new use for each sector of the public square. The portion facing Miguel Calmon Ave. became a mobility sector, with a bus stop and bike path. The civic center took up the central portion, represented by a great esplanade featuring red concrete flooring, which resembles a solemn public carpet that serves as a stage where all types of public demonstrations take place.

© Tarso Figueira
© Tarso Figueira
© Tarso Figueira
© Tarso Figueira
Section
Section
© Tarso Figueira
© Tarso Figueira

Last, but not least, the inner portion of the square, closer to the surrounding residential area, features a linear platform that came about thanks to the removal of a large private parking lot, in order to give rise to a leisure space. The bus stop design proposes a structure composed of concrete and glued laminate wood, whose columns feature the same cross-section and spacing as the pilotis that support the neighboring modernist buildings, thereby preserving the legacy via a new use of said architectural elements.

© Tarso Figueira
© Tarso Figueira
© Tarso Figueira
© Tarso Figueira

The bike path is bestowed a scenographic character as it permeates the tree lines that function as a massive protected passageway. Lastly, the urban furnishings, essentially designed in red granite and wood, are strategically positioned to allow for contemplation of the space as well as to free up the central esplanade.

© Tarso Figueira
© Tarso Figueira

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Comercio, Salvador - BA, 40301-155, Brazil

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Urban Redevelopment of Marechal Deodoro Square / Sotero Arquitetos" [Requalificação Urbana da Praça Marechal Deodoro / Sotero Arquitetos] 21 Sep 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/968654/urban-redevelopment-of-marechal-deodoro-square-sotero-arquitetos> ISSN 0719-8884
© Tarso Figueira

Marechal Deodoro 广场再开发,保留历史景观的现代化更新设计 / Sotero Arquitetos

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.