We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Alzheimer's Day Center / GCA Architects

Alzheimer's Day Center / GCA Architects
© Salva López
© Salva López

© Salva López© Salva López© Salva López© Salva López+ 47

More SpecsLess Specs
© Salva López
© Salva López

Text description provided by the architects. Quality materials like wood and concrete were used to give a peaceful sensation of simplicity. Recently inaugurated, this Healthcare Center for elderly people has been built with the innovative CLT system, which allowed a high level of accuracy, sustainability, and high speed of construction. The plot has 1070sqm of constructed area and 3500sqm of green area. 

© Salva López
© Salva López

In the central courtyard -the core center of the project- rises an olive tree, a symbol for the founder family of Rosa María Vivar, the non-profit organization that promoted the project. This patio supports and illuminates the central circulation area that is intended as a wide but slow space, always accompanied by the image of the olive tree that transmits sensitivity and tranquility. The patio also articulates six modules for different uses, each with its own independent garden, having 75% of the green area at the plot. The outdoor spaces were designed to be part of the healthcare therapies and treatments. 

© Salva López
© Salva López
Axonometric
Axonometric
© Salva López
© Salva López
© Salva López
© Salva López

It comes as state-of-the-art technology the use of a wood construction system called CLT. Wood is the main material of this project not only for its sense of spatial warmth -the idea of ​​creating a warm and friendly environment- but also due to its flexibility of use, essential in the case of the Healthcare Center, dividing areas of controlled dimension without losing the advantages that a single large space can provide.

© Salva López
© Salva López
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Salva López
© Salva López
© Salva López
© Salva López

The circulations are solved in a simple and logical way to facilitate the user of the users and to take advantage of all the spaces of coexistence. The gardens or outdoor spaces are designed to carry out complementary activities to the regular therapies. It is divided into 6 independent spaces, communicated with each other, determined by the building's own projection towards the outside. These spaces are designed to improve the physical and general state of each person.

© Salva López
© Salva López

The design, the choice of plant species, and the different furniture elements have a common objective: to facilitate contact with nature to contribute to well-being and help to improve the quality of life of people.

© Salva López
© Salva López

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Reus, Tarragona, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Alzheimer's Day Center / GCA Architects" [Centro de día para el Alzheimer / GCA Architects] 26 Sep 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/968650/alzheimers-day-center-gca-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.