We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Light-Wood Waterside Pavilion / Han Xiaofeng Design Studio, SEU-ARCH

Light-Wood Waterside Pavilion / Han Xiaofeng Design Studio, SEU-ARCH

© Liangqi Zhaointerior. Image © Liangqi Zhaointerior. Image © Liangqi Zhaointerior. Image © Liangqi Zhao+ 35

  • Design Team:Han Zhang, Chen Yang, Fanyi Jin, Ziqiu Ren, Che Li, Jing Chen, Xiaoxiao Hou, Kuoxin Ji, Wei Shen, Xi Liang, Yuqing Ma, Shangfang Du, Xin Huang, Changchang Xia, Junxian Wu, Weilun Zhang, Xinyuan Dang, Liang Wang, Runqi Qin, Xi Xi
  • Engineering:Lixin Fang
  • Consultant:Maoshan Scenic Area Administration Committee
  • Collaborators:Prof. Frank Lam, Faculty of Forestry Science, UBC/ Canada Wood
  • Client:Canada Wood/ Maoshan Scenic Area Administration Committee, Zhenjiang
  • City:Zhenjiang
  • Country:China
More SpecsLess Specs
east side. Image © Liangqi Zhao
east side. Image © Liangqi Zhao
© Liangqi Zhao
© Liangqi Zhao

Text description provided by the architects. Locate in Maoshan Scenic Area, Zhenjiang, Chenzhuang is a small village that has about thirty families. It is surrounded by green mountains, and there is a beautiful pool at the entrance of the village. Following the “Beautiful Countryside Construction” in Jiangsu province, our studio was invited to design a landscape infrastructure that can provide more activity for the villagers. After careful consideration, we decided to design a Light-wood waterside Pavilion that locates between the pool and the forestry.

aerial view. Image © Liangqi Zhao
aerial view. Image © Liangqi Zhao
south side. Image © Liangqi Zhao
south side. Image © Liangqi Zhao

The pavilion locates on the north side of the pool. We preserved two trees in the site, and the trunks penetrate through the roof of the pavilion. The natural trees and the manmade pavilion lives in harmony. The building space type is “Xuan” which is open on the south side, a little bit closed on the north side.

southwest view. Image © Liangqi Zhao
southwest view. Image © Liangqi Zhao
section
section
interior. Image © Liangqi Zhao
interior. Image © Liangqi Zhao

This “Xuan” type of space is good at having a very clear view direction. So the main view is face to the southern open quiet pool and far beautiful mountains. This kind of space also decided the “L” shape of the main structure of the pavilion. The “V” shape of a column on the south side holds the big cantilever roof. So the pavilion achieved an interesting vision that the south is light and the north is heavy.

interior. Image © Liangqi Zhao
interior. Image © Liangqi Zhao
structure analysis
structure analysis
view from the pavilion. Image © Liangqi Zhao
view from the pavilion. Image © Liangqi Zhao

We had an innovative design about the “L” shape of the main structural unit. We designed a truss system constructed with 2cm thick light wood, which can be uplifted by two girls. In our opinion, such kind light materials are low-carbon, easy transport, can be prefabricated for the new construction in countryside. This will save lots of construction costs and time. The pavilion is assembled by 16 main “L” shape main structure units and the lateral wood panels.

interior. Image © Liangqi Zhao
interior. Image © Liangqi Zhao
interior. Image © Liangqi Zhao
interior. Image © Liangqi Zhao
interior. Image © Liangqi Zhao
interior. Image © Liangqi Zhao

The lateral wood panels are both structural elements and usable for human activities. The different height sticks were designed to be desks, furniture, bookshelf, rainproof cornice, etc. The roof tile is semi-transparent material which can resist the wind and rain, at the same time also can receive the changing light and shadow cast by nature in four seasons. The light structure and roof made the pavilion looks extreme light and transparent which made it live in harmony with the water, mountain, and the village.

northeast view. Image © Liangqi Zhao
northeast view. Image © Liangqi Zhao
north side view. Image © Liangqi Zhao
north side view. Image © Liangqi Zhao

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Chenzhuang, Maoshan Scenic Area, Jurong, Zhenjiang, Jiangsu, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Light-Wood Waterside Pavilion / Han Xiaofeng Design Studio, SEU-ARCH" 01 Aug 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/965919/light-wood-waterside-pavilion-han-xiaofeng-design-studio-seu-arch> ISSN 0719-8884
south side. Image © Liangqi Zhao

镇江茅山景区陈庄“轻木水榭” / 东南大学建筑学院韩晓峰设计工作室

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.