We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Concrete Warehouse / VG13 Architects

Concrete Warehouse / VG13 Architects

© Alberto Rossi© Alberto Rossi© Alberto Rossi© Alberto Rossi+ 23

  • Architects: VG13 Architects
  • Area Area of this architecture project Area:  194
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Alberto Rossi
  • Lead Architects: Alberto Rossi, Tommaso Fantini
More SpecsLess Specs
© Alberto Rossi
© Alberto Rossi

Text description provided by the architects. The simplicity of the program allows an elementary yet refined construction. Thin reinforced concrete surfaces are folded around a-pillars and beams system, giving the impression of a lightweight wrap, which is, nevertheless, part of a precise structural system.

© Alberto Rossi
© Alberto Rossi
Plan
Plan
© Alberto Rossi
© Alberto Rossi

The exception to the system is the slightly inclined wall, which opens the space to let some light in and contributes to the perception of the formal lightness.

© Alberto Rossi
© Alberto Rossi
© Alberto Rossi
© Alberto Rossi
© Alberto Rossi
© Alberto Rossi

The formula for the red-pigmented concrete is defined to match the color of the terracotta roof tiles, which are mandatory in the UNESCO buffer zone in which the project is located, in order to make the building appear a homogeneous whole.

© Alberto Rossi
© Alberto Rossi

Foundations and earth retaining walls — which represent the largest amount of concrete used in the building — are cast in cheaper grey concrete, due to economic and semantic reasons. The formal result is an expression of synthesis between the spatial and constructive intention, as well as its cultural, physical, and economical context. 

© Alberto Rossi
© Alberto Rossi

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:tra, 12064 Asti CN, Italy

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Concrete Warehouse / VG13 Architects" 28 Jul 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/965839/concrete-warehouse-vg13-architects> ISSN 0719-8884
© Alberto Rossi

混凝土货仓 / VG13Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.