We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Polygon Gallery / Patkau Architects

Polygon Gallery / Patkau Architects

© Ema Peter© Ema Peter© James Dow© James Dow+ 18

North Vancouver, Canada
More SpecsLess Specs
© James Dow
© James Dow

Text description provided by the architects. The Polygon Gallery is the rebirth of the Presentation House Gallery, which has been a passionately independent photography and media institution in North Vancouver for more than forty years. More site-maker than site response, the building stands at the front of urban waterfront renewal where infrastructure is reimagined and culture outgrows an industrial past.

© Ema Peter
© Ema Peter
Ground Floor
Ground Floor
© Ema Peter
© Ema Peter

The main mass of the building is lifted from the ground plane to provide open access to both a new public plaza and a wide view of the Vancouver skyline across Burrard Inlet. Its iconic saw-toothed profile is clad in layers of mirrored stainless steel beneath expanded aluminum decking. The interplay between the two materials gives the singular mass an ephemeral depth that shifts with seasonal sunlight and evening atmosphere.

First Floor
First Floor
© Ema Peter
© Ema Peter

Gallery Director, Reid Shier requested gallery space free of obstacles, with floors and walls that can be cut into, ceilings from which anything could be hung in any position, access to power and media anywhere, lighting that can be natural or controlled. The main gallery is thus conceived as a ready instrument for creativity, more studio than a museum. The structural musculature of the building performs the dual purposes of lifting the gallery and providing a clear space, completely daylit from above with diffuse northern light, or darkened. A system of steel purlins provides a track for lighting, data, media, suspended works, and temporary partitions. The robust and easily patched oak flooring features a continuous central channel for ventilation, electrical, and data chases that give ready access to freestanding works and temporary partitions of any configuration.

© James Dow
© James Dow

The upper level also contains a large flexible event gallery for education, outreach, and private functions. Its entire southern wall is an operable glazed panorama overlooking Burrard Inlet and Vancouver. In addition to the fully glazed entrance and lobby, the lower level supports small retail spaces, to help diversify waterfront development. These fine-grained street-level uses to make the building an attractor for the growing social life on the city’s waterfront and share the energy of the Gallery with the public space. The plaza, so activated by the Gallery, provides a new cultural node for North Vancouver, reinforcing a sense of local identity for a small city that neighbors a larger and more prominent one.

Courtesy of Patkau Architects
Courtesy of Patkau Architects

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:North Vancouver, BC, Canada

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Polygon Gallery / Patkau Architects" 26 Jul 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/965676/polygon-gallery-patkau-architects> ISSN 0719-8884
© James Dow

倒放的“梳子”,多边形美术馆 / Patkau Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.