We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Echo Canyon Residence / Kendle Design Collaborative

Echo Canyon Residence / Kendle Design Collaborative

© Kevin Brost© Kevin Brost© Kevin Brost© Kevin Brost+ 17

More SpecsLess Specs
© Kevin Brost
© Kevin Brost

Text description provided by the architects. On this unique wedge-shaped lot in Echo Canyon, this 3,900 square foot house is composed of varying geometric volumes and angles that are softened by curved elements. Together, this composition captures serene garden views with the magnificent backdrop of Camelback Mountain in full detail.

© Kevin Brost
© Kevin Brost
Site Plan
Site Plan
© Kevin Brost
© Kevin Brost

This house is a study in layering opacity and transparency. First, a curving block wall interspersed with sandblasted glass panels and gate conceals a quaint courtyard full of yuccas, agaves, and an ironwood tree that filters dappled light along the walkway up to the house.

© Kevin Brost
© Kevin Brost
Section
Section
© Kevin Brost
© Kevin Brost

Once inside, the art-filled walls of the foyer and halls lead to an open great room with an entire facade composed of 14-foot-tall glazing that captures a phenomenal view of the mountains. A narrow linear skylight grazes another side of the great room to offer ample natural daylight while a sequence of shadows is established by the roof structure piercing through. The Douglas fir ceiling extends from the interior out to unify the spaces and is interrupted by only a few linear slots which house the room’s lighting and mechanical fixtures.

© Kevin Brost
© Kevin Brost
© Kevin Brost
© Kevin Brost

Above the covered terrace, around the oculus allows for a sunspot to glide across the surface of the patio and yard which accommodate various places for friends and family to gather and marvel at the spectacular view towards the Praying Monk. Beyond, a yard for grandchildren and dogs to play in is backdropped by a natural desert palette and a rust-colored wall. Sandblasted glass panels make another appearance in the block walls which define the backyard and screen the street and guest parking areas.

© Kevin Brost
© Kevin Brost

In the evening, a linear fire pit warms the backyard, where patios and lawns serve as extensions of the living space through sliding glass doors. Flowing through the house, the play of opacity and transparency heightens the relationship to nature and the mountains while distilling a zen-like quality.

© Kevin Brost
© Kevin Brost

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Echo Canyon Residence / Kendle Design Collaborative" 22 Jul 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/965545/echo-canyon-residence-kendle-design-collaborative> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.