We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Big Barn / Faulkner Architects

Big Barn / Faulkner Architects

© Joe Fletcher© Joe Fletcher© Joe Fletcher© Joe Fletcher+ 25

More SpecsLess Specs
© Joe Fletcher
© Joe Fletcher

Text description provided by the architects. North of San Francisco, in Glen Ellen, a less populated part of the Napa wine country, the culture has been based on agriculture and was named for an original winery. Jack London made this his permanent home here in the early 1900s. Drawn by the land, London believed in the redemptive qualities of rural life. Less than an hour from the city, rolling hills covered with groves of oak trees surround the downtown.

© Joe Fletcher
© Joe Fletcher
© Joe Fletcher
© Joe Fletcher

The strong agricultural history has affected the built environment here with many examples of barn-like houses that are confusingly morphed between the two vocabularies. On the existing footprint of a 1950s ranch house, this family getaway evolved in response to a request for a retreat from their urban lifestyle. The atmosphere of a tack barn renovated into a bunkhouse on-site inspired thoughts of a larger barn-like typology for this main house of 3,900 square feet.

Site plan
Site plan

The request from the client was to build in a consistent way within the rolling hills dappled with agricultural buildings. A simple, rectangular, two-story form emerged with an asymmetrical gabled roof. The shorter side of the roof faces the southwest sun and reduces heat gain to the structure. Fenestration is limited to this exposure as well and is organized like thin full-height ventilation shutters that reference traditional barn buildings.

© Joe Fletcher
© Joe Fletcher

The entry, a larger version of the vertical slit elements is recessed for shading. The fireplace and chimney, foreign to the barn typology, is displaced from the structure with glazed joints. The east side is more open to the view and morning sun. A continuous, building-sized assembly of steel sash glazing includes large sliding doors that pocket into the adjacent wall and open the kitchen to the rear terrace.  The upper zone of the main space is void of windows and reminds one of the empty shell-like spaces of barns.

© Joe Fletcher
© Joe Fletcher
Section
Section
© Joe Fletcher
© Joe Fletcher

A large vertical wood shutter located on the southeast gable end is aligned axially with internal access through the plan on both levels. When open at both ends, prevailing breezes flow through the mass cooling it naturally. In order to leave the hillside intact and avoid grading, the form is excavated into the site uphill and cantilevered over it downhill. A steel grated bridge connects the upper sleeping level with the hillside and tack barn above.

© Joe Fletcher
© Joe Fletcher
© Joe Fletcher
© Joe Fletcher

A minimal material palette of reclaimed redwood, corrugated Corten steel, and black steel sash windows combined with integral gutters, and lack of overhangs further the minimal feeling of the construction. Inside the singular materiality is continued via California Oak for floors walls and ceilings.

© Joe Fletcher
© Joe Fletcher
© Joe Fletcher
© Joe Fletcher

Radiantly heated floors and minimal cooling provided only at sleeping areas, coupled with enhanced glazing, insulation and mechanical system efficiencies mitigate energy use.

© Joe Fletcher
© Joe Fletcher

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Big Barn / Faulkner Architects" 21 Jul 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/965422/big-barn-faulkner-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.