We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Ashraf Kaiser Residence / Shatotto

Ashraf Kaiser Residence / Shatotto

© Maruf Raihan, Rafiq Azam© Maruf Raihan, Rafiq Azam© Maruf Raihan, Rafiq Azam© Maruf Raihan, Rafiq Azam+ 20

Savar Upazila, Bangladesh
More SpecsLess Specs
© Maruf Raihan, Rafiq Azam
© Maruf Raihan, Rafiq Azam

Text description provided by the architects. The 3 storey single family retreat home with awning verandas is visible in the milieu of the span of abundant green which posed both a challenge and opportunity at the same time. The west façade of the residence looks upon a vast expanse of military farmland with a prominently standing Chatim (Alstonia Scholaris) tree meeting the eyes of the onlooker.

© Maruf Raihan, Rafiq Azam
© Maruf Raihan, Rafiq Azam
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Maruf Raihan, Rafiq Azam
© Maruf Raihan, Rafiq Azam
© Maruf Raihan, Rafiq Azam
© Maruf Raihan, Rafiq Azam

The entry has an initial plinth (dawa) area inspired from the traditional village houses of Bangladesh. There is an open tunnel walkway watching over a water body and framing the green expanse merging with the house lawn. The horizon can be seen on the west from this reception area. The ground floor has the formal living and dining. South westerly wind flows into the cross ventilated dining space where the South eastern wind also flows in from the court with a staircase with glass landing. The formal living opens onto a wooden deck on looking a sea of green.

© Maruf Raihan, Rafiq Azam
© Maruf Raihan, Rafiq Azam

On the first floor there are bedrooms and the family living. The master bedroom opens outward to a green courtyard which is also accessible form the library. The guest room is situated on the second floor along with a Music hall. There is a water body which leads to the guest room. The music room/ family lounge opens Omni-directions and celebrates the water body on the south, sunsets on the west and the lawn on the north. The residence is built in a combination of exposed concrete. Thus, a soothing effect is evolved to match with regional climate and resistance against earthquake.

© Maruf Raihan, Rafiq Azam
© Maruf Raihan, Rafiq Azam

The metal net boundary wall with porosity on the west flank visually connects the residence area with the farmland. The bulk of branching trees including the Indian Almond and Albizia Saman provide a canopy of shade and screening. The landscape seems to be alive with colors with its dramatic ever-changing hues and fragrance. It indeed is a luxury to indulge in the setup of nature from the picturesque frames of the residence.

© Maruf Raihan, Rafiq Azam
© Maruf Raihan, Rafiq Azam

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Ashraf Kaiser Residence / Shatotto" 18 Jul 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/965219/ashraf-kaiser-residence-shatotto> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.