We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Nolita a Home for Flâneurs / ATOMAA

Nolita a Home for Flâneurs / ATOMAA

© Sara Magni© Sara Magni© Sara Magni© Sara Magni+ 19

  • Architects: ATOMAA
  • Area Area of this architecture project Area:  157
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs Photographs:  Sara Magni
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Artemide, HAY, Ikea, Maisons du Monde, Vimar, 33 Rue Majorelle, Marrakesh, Burvik, Copacabana, Dakota, Dalù, Dioscuro, Ghost, Gladom, Glostrup Møbelfabrik, Glostrup Møbelfabrik, Grete Jalk, Iso Hook, Lounge chair, Mascot, Michele De Lucchi, Ruban, +2
  • Lead Architect: Umberto Maj, Eleonora Salsa
More SpecsLess Specs
© Sara Magni
© Sara Magni

Text description provided by the architects. Nestled in the heart of NoLo, a new creative design district of Milan, Nolita is a roomy guest house apartment located in a twentieth-century building with vintage ceiling details and original Deco floor tiles. A long central corridor acts as the main artery of the home from which, 2 bathrooms, a communal kitchen and 5 bedrooms can be found, all lightly kissed by natural light.

© Sara Magni
© Sara Magni
Planta
Planta
© Sara Magni
© Sara Magni
© Sara Magni
© Sara Magni

The design approach aims to use the existing narrative of the apartment to inform light interventions, achieving a series of spaces that reflect their own atmosphere while still in communication with each other. These interventions range from the careful choice of colour used to frame the rooms; to the selection of a number of custom-designed furniture pieces; and the romantic choice of cutlery and crockery. This subtle yet meaningful attention to detail aims to show a tasteful architecture of common sense which, until now, has been trapped behind closed shutters.

© Sara Magni
© Sara Magni

Throughout the apartment, the existing floor tiles are referenced in order to narrate the atmosphere of the rooms and to influence the colour palette for each room. The decision to paint the lower half of the walls while leaving the upper part white aims to show the relationship with the existing floor while allowing natural light to reflect off the walls and ceiling. This serves as a memory of when the shutters were reopened after many years - light and colour - a gesture which is repeated every morning.

© Sara Magni
© Sara Magni
© Sara Magni
© Sara Magni

The apartment is sprinkled with a number of bespoke furniture elements, which aim to make for a comfortable stay for guests. As is the case with many Italian homes, the kitchen acts as the heart of the home, in this case providing a space for gathering and storytelling.

© Sara Magni
© Sara Magni

The kitchen is a unique element built of pink concrete with white Carrara marble. This bespoke design piece is handmade in one single attempt and its curves allude to the past, a functional necessity while communicating with the two oblò windows above.

© Sara Magni
© Sara Magni

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Milan, Italy

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Nolita a Home for Flâneurs / ATOMAA" 24 Jul 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/965186/nolita-a-home-for-flaneurs-atomaa> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.