We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

MG08 Housing / BURR Studio

MG08 Housing / BURR Studio

© José Hevia© José Hevia© José Hevia© José Hevia+ 27

Madrid, Spain
More SpecsLess Specs
© José Hevia
© José Hevia

Text description provided by the architects. MG08 is an architectural intervention to generate a flexible dwelling, capable of being subdivided into different units, depending on the needs of its tenants.

© José Hevia
© José Hevia
Plan
Plan
© José Hevia
© José Hevia

For many people, building their own house is the most significant personal investment they will ever make. In fact, it is one of the most stressful periods in an average person’s life. Due to this situation, many people turn to conservative housing models, appealing to the closest references they have, which is usually the family home they grew up in. In many cases, people look for a place where they can live for the rest of their lives, despite the fact that their lives can change enormously in many aspects, such as the number of family members, socioeconomic conditions, mobility, or health status, among many others. A house should therefore be capable of transforming or adapting to the changes of its inhabitants instead of being an invariable element.

© José Hevia
© José Hevia
© Maru Serrano
© Maru Serrano

María Guerrero is a house that was born split into two. In order to be able to afford the purchase and construction costs, the inhabitants of this project start their life in this space by occupying half of the house and renting the other half as an independent home. The separation between the two spaces is made by an acoustic protection wall, which can be partially or totally demolished to add space from one dwelling to the other. The model can evolve parallel to the economic or spatial needs of the inhabitants, so that space can be unified into a single unit for a period of time, to become two independent spaces again in the future. The morphology of this space, adjusted to the structure of the building under which it is located, allows the spaces to be partially modified, allowing one dwelling to be extended to the detriment of the other, without the need to directly unify them in a single piece. This process could be gradually reversed if the economic needs of the inhabitants again require additional income for a period of time by renting part of the space.

© José Hevia
© José Hevia
© Maru Serrano
© Maru Serrano

The project occupies a ground floor space, which previously sheltered different industrial, commercial, or sportive uses, whose remembrance is guided the material selection such as a yellow tiled wall proper of a gym locker room or the use of cement-like materials and treatments on floors and walls, in order to create a raw, unfinished condition, especially for those elements that are intended to be removed, such as the dividing wall. Inner courtyards of both units occupy the space that was formerly a small industrial building covered by a gable roof, whose wooden structure has been preserved.

© José Hevia
© José Hevia

The kitchen project was developed with CUBRO, which specialized in producing custom kitchens out of standard IKEA units, in order to create an out-of-scale kitchen: a floor-to-ceiling structure that goes from being a kitchen to a storage element for the rest of the house.

© José Hevia
© José Hevia
© José Hevia
© José Hevia

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "MG08 Housing / BURR Studio" [Vivienda MG08 / BURR Studio] 23 Jun 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/963782/mg08-housing-burr-studio> ISSN 0719-8884
© José Hevia

MG08住宅/ BURR Studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.