We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Troviscal House / M2.senos arquitectos

Troviscal House / M2.senos arquitectos

© Do mal o menos© Do mal o menos© Do mal o menos© Do mal o menos+ 42

Troviscal, Portugal
  • Area Area of this architecture project Area:  286
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2021
  • Photographs Photographs:  Do mal o menos
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, VELUX Commercial, Sosoares, ENAT, GEBERIT TECNOLOGIA SANITÁRIA, ROCAE, SICAM
  • Lead Architects: Ricardo Senos, Sofia Senos
More SpecsLess Specs
© Do mal o menos
© Do mal o menos

Text description provided by the architects. Troviscal village still has a rural character. The existing houses, generally isolated, and very often with a single-storey structure, reveal the agricultural fields. The house to be recovered brought something new. Perhaps it was not the most erudite architectural model - but it had a character. Probably built in the 40s or 50s, it reflected a language with Brazilian references, between the neo-neo-classical and the picturesque, stimulated by the wild garden and beautiful trees.

© Do mal o menos
© Do mal o menos

The challenge was to identify what mattered. Reinforce architecture without removing its coherence and taming the garden, without removing its spontaneity. To the main construction were added infinite smaller constructions, that were spread through the land, and that served to support the agricultural activities. 

© Do mal o menos
© Do mal o menos
© Do mal o menos
© Do mal o menos

The first decision was to isolate the main building and work from there with the awareness that it would be imperative to introduce new rooms. This extension, to which the pergola and the garage are added, is a new volumetric body, that seeks communion with the main house, not by assimilation but by continuity, through the interpretative mimicry of the architectural elements identified as fundamental: - The loggia (entrance) - The room, with its octagonal window.

© Do mal o menos
© Do mal o menos

Consequently, the new volume leans against the main house and its shape reflects the design of the room, this time in negative, symbolically constituting the “outside room” in continuity with the garden, but that stands out from its surroundings. All formal work is based on experiences about the "arc", in different geometries and in different planes. In a way, the architectural language of the house was synthesized. 

© Do mal o menos
© Do mal o menos
© Do mal o menos
© Do mal o menos

The blue color, found in the different layers of plaster overlaid, admittedly exuberant, has a double function: the coherence between the old and the new, as well as recovering its eccentricity in the relationship with the garden and the surroundings.

© Do mal o menos
© Do mal o menos

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Troviscal House / M2.senos arquitectos" [Casa Troviscal / M2.senos arquitectos] 16 Jun 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/963372/troviscal-house-menos-arquitectos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.