We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Apartment 112 Sul / CoDA arquitetos

Apartment 112 Sul / CoDA arquitetos

© Joana França© Joana França© Joana França© Joana França+ 34

  • Architects: CoDA arquitetos
  • Area Area of this architecture project Area:  1453 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Joana França
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Ladrilharia, Objeto Casa, Primavera Enxovais, Tokstok, Uso Atelier, WS marmoraria
  • Project Team:Pedro Grilo, Ana Paula Kouzak, Rayan de Sant’Anna
  • Editorial:Sarah Almeida
  • Illustrations:Luiza Ceruti
  • Construction:Pedro Grilo, Ana Paula Kouzak, Rayan de Sant’Anna
  • Foreman:Paulo Sérgio da Silva
  • Woodwork:Samuel Antunes
  • Plasterer:João Batista M. Araújo
  • City:Asa Sul
  • Country:Brazil
More SpecsLess Specs
© Joana França
© Joana França

Text description provided by the architects. It is always a pleasure and challenge to make new things while still respecting tradition, especially in a city such as Brasília where the heritage aspect comes from a very recent age. The apartment found stood out for being practically intact in relation to its original design. The building from the 60s is located in the oldest neighborhood in the city, Asa Sul.

© Joana França
© Joana França

© Joana França
© Joana França

In this project, we were lucky to work with a family who valued those aspects and still opened to experiment with new solutions. The couple's biggest motivation for the project was the desire to build a quality space for the family in a central area of the city. The guidelines were simple: openness, respect the budget, value local producers, and the history of the place.

© Joana França
© Joana França
© Joana França
© Joana França

Within an area of ​​135m², the renovation project for this apartment was based on spatial restructuring, which had a clear division between the social area and the service area. Such division has become obsolete nowadays and does not fit contemporary living habits. In addition, the arrangement of these areas and their compartmentalization prevented the cross ventilation from the laundry room towards the living room and the light from that same facade from entering the social and circulation spaces.

© Joana França
© Joana França

The substantial reduction in the laundry area was the key point that made it possible to connect the kitchen and the living room, thus opening the view to the posterior facade, creating a new protagonist to space: the cobogó wall. Made of hollowed prefab concrete blocks that provide permanent ventilation, this typical building element from Brazilian modernist architecture is inspired by the muxarabis, an inheritance of Arab culture. For that we removed the half wall that closed part of the cobogó wall and brought the element to the kitchen ceiling, reinforcing the connection between outside and inside. The element also proved to be useful by allowing the heat to exit, and also as a source of artificial lighting during the night while hiding the ceiling installations.

It is about not only valuing the city's modernist heritage but also giving it new meanings and possibilities. Since the original cobogó piece could not be found anymore, the solution was handcrafting the pieces by a plaster lining specially molded for the project. This collaboration with local artists and builders rescues the original pioneering construction spirit of the capital.

© Joana França
© Joana França
© Joana França
© Joana França

Other spatial aspects of the apartment also needed a makeover: the general restoration of floors, coverings, and facilities that were in poor condition. Thus, we proposed to update both the hydraulic and electrical infrastructure, as well as the implementation of materials that would renew the space and at the same time bring the sensation of comforts like the new blue tiles and the restoration of the parquet floor.

© Joana França
© Joana França

The interior design presents a light combination with many diversified elements, where the designs vary in pieces of colorful tiles by Ladrilharia, naval plywood furniture made by the designer Ricardo Theodoro of Uso Atelier, metallic shelves, and objects of Brazilian tradition such as the berimbau, a musical instrument from Bahia, wire chairs typical from countryside decoration and ornamental plants.

© Joana França
© Joana França

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Asa Sul Superquadra Sul 112 - Asa Sul, Brasília - DF, 70297-400, Brazil

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Apartment 112 Sul / CoDA arquitetos" [Apartamento 112 Sul / CoDA arquitetos] 13 Jun 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/962746/apartment-112-sul-coda-arquitetos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.