We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Nurse Dormitory Chulalongkorn Memorial Hospital / Plan Architect

Nurse Dormitory Chulalongkorn Memorial Hospital / Plan Architect

© Panoramic Studio© Panoramic Studio© Panoramic Studio© Panoramic Studio+ 33

More SpecsLess Specs
© Panoramic Studio
© Panoramic Studio

“Nurse Dormitory Chulalongkorn Memorial Hospital” (The new dormitory) or the royal name from Her Royal Highness Princess Maha Chakri Sirindhorn, “NAWARACHUPATUM”, is a dormitory for nurses at Chulalongkorn Hospital, The Thai Red Cross Society. The building has 26 floors with 523 rooms. Most of the room suitable for 2 people with various facilities such as living area, library, canteen, washing room, and multipurpose room.

© Panoramic Studio
© Panoramic Studio
First Floor Plan
First Floor Plan
© Panoramic Studio
© Panoramic Studio

The site of the project was surrounded by 4 existing buildings of doctors' and nurses’ dormitories. There were 3 high-rise buildings around the site which was a thoroughfare for vehicles to pass by. There was a low-rise building that stood in the middle of the site which had been demolished to be replaced by this new dormitory.

© Panoramic Studio
© Panoramic Studio

Our architect team decided to design the layout of the new dormitory to interact with 3 existing buildings in a way that creates an enclosed courtyard, separated from the crowded, busy atmosphere of the hospital. The ground floor of the building is an open space connecting the main road with the courtyard, metaphorically act as a gateway into this quiet and peaceful residential area.

© Panoramic Studio
© Panoramic Studio

Regarding our research, most of the nurses prefer naturally ventilated rooms to air-conditioned rooms. Planting trees on the balcony are also popular among the nurses. Based on the above information, the main concept of the design to meet the needs conceived. By analyzing a typical dormitory with a double-load corridor arrangement, our team realized that there are 2 problems, lack of natural light and poor indoor ventilation.

© Panoramic Studio
© Panoramic Studio

To solve the above problems, we separate 2 sides of the building to make 2 single-load corridor arrangements with a gap in the middle. This design decision allows more natural light into the corridor and creates a ventilation chimney in the middle of the building that facilitates ventilation from basement to rooftop. We design a big air channel on the 1st floor and at the center of the building. And we also design another big air channel on the rooftop to create a stack effect, draws air from the basement up to the top. The design of the channel on the facade got inspiration from the "UNA-LOME DAENG", the original design of Thai Red Cross Society’s logo.   

13th Floor Plan
13th Floor Plan
© Panoramic Studio
© Panoramic Studio

For the design of the room, we designed the entrance door to be a double door including a solid door and insect screen. When the solid door and the window at the balcony opened, the air from the hallway can flow through the room. The typical room layout is divided into 2 parts. The 1st part adjacent to the corridor is a sharing space for both roommates including a pantry and restroom with a sliding door to separate the area from the bedroom. The sliding door will create privacy for the resident when they decide to leave the solid door open to let natural airflow through the room. The 2nd part is the bedroom for 2 residents. Each bed placing on the opposite side of the room to create a private space for each resident while sharing the walkway in the middle leads to the balcony.

© Panoramic Studio
© Panoramic Studio

Since the dormitory is close to other nearby buildings, we then design the balcony to have a slated angle. This will avoid direct sightline to other buildings to maintain the privacy of residents. The zigzag balcony allowing more sunlight to the area which suitable for planting trees and drying clothes according to the needs of the resident.

South Elevation
South Elevation

The design of the railing with vertical aluminum fin and sunshade with a perforated aluminum sheet will conceal untidy elements such as drying rack, air conditioner condensing unit, and washing machine. We choose aluminum as materials for the facade since they are durable and easy to maintain. This unique facade and balcony composition create the pattern of light and shadow that reflected the simple systematic design of the building while concealing various complicated functional requirements of the users.      

© Panoramic Studio
© Panoramic Studio

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:13 Rama IV Rd, Khwaeng Pathum Wan, Khet Pathum Wan, Krung Thep Maha Nakhon 10330, Thailand

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Nurse Dormitory Chulalongkorn Memorial Hospital / Plan Architect" 13 May 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/961642/nurse-dormitory-chulalongkorn-memorial-hospital-plan-architect> ISSN 0719-8884
© Panoramic Studio

架空中庭,朱拉隆功国王纪念医院护士宿舍 / Plan Architect

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.