We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Parking and Intermodal Station / IDOM

Parking and Intermodal Station / IDOM

© Juan Cardona© Aitor Ortiz© Aitor Ortiz© Juan Cardona+ 31

  • Architects: IDOM
  • Area Area of this architecture project Area:  25000
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Aitor Ortiz, Juan Cardona
  • Project Director:Gohar Manrique San Pedro
  • Project Architects:Inés López Taberna, Iñaki Garai Zabala, Gohar Manrique San Pedro
  • Collaborating Architects:Luc Davy
  • Project Management:Gohar Manrique San Pedro, Aurélien Richard, Ana Robles Bustamante
  • Structures:Carlos Castañón Jiménez, Romina Gónzalez Hierro, Héctor Mínder Rodríguez
  • Lighting:Miguel García Castillo
  • Water:Arturo Cabo Ordóñez
  • Electricity:Arturo Cabo Ordóñez
  • Process Installations:Arturo Cabo Ordóñez
  • Interiors:Inés López Taberna, Iñaki Garai Zabala, Gohar Manrique San Pedro
  • Air Conditioning:Fanny Legaret
  • Construction Management:Inés López Taberna, Iñaki Garai Zabala, Gohar Manrique San Pedro, Luc Davy
  • Administration:Clarisse Guiraud
  • Construction Execution:Olivier Roux
  • Climate Installations:Etamine
  • Technician Architect:IDOM
More SpecsLess Specs
© Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz

Text description provided by the architects. The project, a winner of a public competition, is located in a low-density residential environment, in the town of Bouguenais, southeast of Nantes. The proposal is part of Nantes Metropole's desire to improve the city's public transport network.

© Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz

The complex is made up of a car park and an intermodal bus and tram station connected to each other by a continuous canopy.

© Juan Cardona
© Juan Cardona
Plot Plan
Plot Plan
© Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz

The car park consists of three covered floors plus a fourth uncovered level, with a capacity for 782 cars, 20 motorcycles, and 50 bicycles. In addition to the management premises, the building includes offices for bus drivers who use the intermodal station.

© Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz
Section
Section
© Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz

Given the characteristics of the environment in which it is located, the proposed solution gives enormous importance to urban and landscape insertion. That is why all project decisions are aimed at guaranteeing both the optimal operation of the transport center and the attenuation of its impact and volume.

© Juan Cardona
© Juan Cardona

In order to favor the integration of the building, various strategies have been established. In the first place, landscaped courtyards have been incorporated on the facade, coinciding with the vertical communication core; a strategy with which the volume of the building is divided, at the same time that the experience is improved and the natural orientation of the users is favored. The building's courtyards increase in dimension as they ascend on the different levels of the car park, favoring the entry of light and the appearance of terraces where the planted trees can grow. On the other hand, volumetrically, the main building appears light, thanks to a closing of perforated metal sheets and the rounded corners of the building's end, both at the access and at the opposite end where there is a double-helical ramp that organizes the vertical flows of cars.

© Juan Cardona
© Juan Cardona

The project pays special attention to the management of all flows in order to avoid crossings between pedestrians and vehicles, buses, and private cars. The choice of a double helical ramp as the main hub for ascending and descending cars in the car park has been key to optimizing the operation of the proposal. Towards the outside, the shape of the ramp follows the natural turn of the buses, allowing them to border the building in order to respect the requirement imposed by the client to offer the exit and entrance of the station through the same street. On the interior, the ramp unfolds offering an exterior arrival ramp for the cars to climb to each of the floors, and an interior exit ramp, a double reverse helix, where each ramp starts at one end to allow a direct descent without crossovers.

© Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz

The bus station runs parallel to the car park and the tram station. The travel distances between the different modes of transportation of the users of the intermodal station are therefore reduced, a key aspect considering the proximity to Nantes airport.

Axo
Axo

The project covers all disciplines involved in the urbanization project of the future bus station, including its accesses and landscaping treatments, in addition to the disciplines associated with the construction of the new car park, including signage. IDOM has been responsible for the project from its conception to the project management of the construction process.

© Juan Cardona
© Juan Cardona

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Parking and Intermodal Station / IDOM" [Parking y Estación Intermodal / IDOM] 30 Apr 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/960941/parking-and-intermodal-station-idom> ISSN 0719-8884
© Aitor Ortiz

法国小镇停车场与联运站 / IDOM

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.