We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Huanglong Waterfront Bamboo Pavilion / Atelier cnS + School of Architecture, South China University of Technology

Huanglong Waterfront Bamboo Pavilion / Atelier cnS + School of Architecture, South China University of Technology

aerial view. Image © Ruibo Lidaily activities of villagers. Image © Ruibo Liconstruction details. Image © Ruibo Liattract youngsters to the village. Image © Ruibo Li+ 21

  • Design Team:Hairui Lin, Wenxuan Huang, Wenjing Xiao, Ruibo Li, Jinwang Hou
  • Leading Teacher(School Of Architecture, South China University Of Technology):Guanqiu Zhong
  • Design Team(School Of Architecture, South China University Of Technology):Wenhao Zhang, Wenchu Zhang, Yuhao Huang, Zhixian Tan, Yuliang Feng, Yaowen Hu, Yanzhen Chen, Yu Du, Xiangling Li, Yixuan Zeng, Yuran Luo, Ruowen Jiang
  • City:Foshan
  • Country:China
More SpecsLess Specs
daily activities of villagers. Image © Ruibo Li
daily activities of villagers. Image © Ruibo Li

Project background
The 600-year-old Hulong Bridge is silent, and the 300-year-old Du's Ancestral Hall stood solemnly. Huanglong Village, with a rich historical context, complement each other with two modern sculptures in Fulin Park. History and reality intertwine together ingeniously. Huanglong Waterfront Bamboo Pavilion 2.0 is located in Huanglong Ancient Village, Beijiao, Foshan, Guangdong Province. It used to be called "Baijiao" in ancient times, which means "hundred interlaced rivers and dense water network". In the typical Lingnan water town, the grey space of the waterfront is suitable for the climate. Therefore, plenty of public space interspersed in Huanglong Village is the most popular and charming activity places. The ones integrated with nature become close-to-water camps for residents to live, chat and entertain.

aerial view. Image © Ruibo Li
aerial view. Image © Ruibo Li
daily activities of villagers. Image © Ruibo Li
daily activities of villagers. Image © Ruibo Li

Space vitality 
The Bamboo Pavilion is located in the newly-built Liyusha Park in the centre of Huanglong Village. Although Liyusha Park had sufficient square space and a waterfront landscape, it was unpopular and negative because it lacked a lush plant landscape for enjoying the cool and recreational space for sheltering from the sun and rain. In the process of site research, we found that villagers often went fishing and took activities at the waterfront descending steps in the park. If we add a piece of shade, we could turn this place into a popular space for villagers and tourists. Therefore, we decided to build a waterfront bamboo Pavilion at the waterfront steps, hoping to provide a cool place for residents and tourists who enjoy the water culture of Huanglong Village. The waterfront bamboo corridor adopts a double-side cantilever method, utilizing the toughness of original bamboos to realize the integrated design of structure and facade. Combined with the steps, it provides the maximum waterfront grey space. The Bamboo Pavilion is multi-functional, integrating recreational space, water theatre and wharf in one and activating the new look of Huanglong Village.

attract youngsters to the village. Image © Ruibo Li
attract youngsters to the village. Image © Ruibo Li

Huanglong Waterfront Bamboo Pavilion 2.0 is very popular among villagers and tourists. After its completion, numerous people rushed to take photos in it, and various activities have been carried out, such as fishing, sightseeing, recreation, families’ entertainment, fitness, and photography. As a result, Liyusha Park has gathered more popularity and has held folk activities such as Winter Melon Culture Festival, where people redefined and interpreted stories and scenes together, making their relationship closer.

harmonious unity of building materials and village environment. Image © Li Chen
harmonious unity of building materials and village environment. Image © Li Chen
children enjoy playing here. Image © Ruibo Li
children enjoy playing here. Image © Ruibo Li

Construction continuity 
Huanglong Waterfront Bamboo Pavilion 2.0 is a continuation of Changqi Stadium's Bamboo Gallery 1.0. It continues the modern design and construction of low-carbon raw bamboo materials and combines the craftsmanship with the aesthetic feeling of traditional bamboo weaving in rural areas. It provides a grey space that has few columns, transparent sight, shelter from wind and rain and no influence on activities. With the experience of Changqi Stadium's Bamboo Gallery 1.0, we optimized the structural selection of "integration of the structure and facade".

construction layers
construction layers
construction details. Image © Ruibo Li
construction details. Image © Ruibo Li

Utilizing beam-column, the original bamboo staggered joints are spliced to achieve a longer overhanging length, and the interior hidden steel skeleton cooperates with the stress to achieve the shape. On the one hand, the bamboo weaving on the surface provides interesting light and shadow changes and a sun-shading environment for the internal space. On the other hand, the skin effect increases the stability and integrity of the overall umbrella-shaped structure, and a transparent waterproof film is laid on the top to shield the structure from rain. The upgrade from unilateral cantilever to bilateral cantilever blurs the distinction between the front and back of the Bamboo Pavilion. With the optimization of the structure, the diameter of the bamboo column is reduced and the cantilever depth is maximized, and the diameter of the umbrella cover is up to 9.3 meters.

construction details. Image © Ruibo Li
construction details. Image © Ruibo Li
construction details. Image © Ruibo Li
construction details. Image © Ruibo Li

Exploring the building technology is more suitable for the design logic of bamboo construction and climate adaptation. Breaking through the limitation of single modularization in Changqi Stadium's Bamboo Gallery 1.0 which leads to boring repetition of the overall shape, we turned to component modularization in Huanglong Waterfront Bamboo Pavilion 2.0. From the perspective of production, the construction logic of single modularization and component modularization is the same. In the design, the two-dimensional curve is fitted to the three-dimensional bidirectional curved cantilever structure. Besides, the construction is two-dimensional and flat, which is more conducive to the promotion and application of bamboo construction. The craftsman construction team of Changqi Stadium's Bamboo Gallery 1.0 also participated in the construction of Huanglong Waterfront Bamboo Pavilion 2.0, making progress together with the design team.

the building becomes a part of the village. Image © Li Chen
the building becomes a part of the village. Image © Li Chen
aerial view. Image © Ruibo Li
aerial view. Image © Ruibo Li

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Huanglong Village, Beijiao Town, Foshan City, Guangdong, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Huanglong Waterfront Bamboo Pavilion / Atelier cnS + School of Architecture, South China University of Technology" 26 Apr 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/960530/huanglong-waterfront-bamboo-pavilion-atelier-cns-plus-school-of-architecture-south-china-university-of-technology> ISSN 0719-8884
this project combines with the original steps provides maximum waterfront grey space. Image © Ruibo Li

黄龙滨水竹廊 / 竖梁社 + 华南理工大学建筑学院

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.