We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

House H / Architecten Broekx-Schiepers

House H / Architecten Broekx-Schiepers

© Stijn Bollaert© Stijn Bollaert© Stijn Bollaert© Stijn Bollaert+ 20

More SpecsLess Specs
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

Text description provided by the architects. The project is a non-invasive single-family house in the middle of a rural building block. Although mainly underground, it looks out over the surroundings. The main asset is the logical tectonic structure, which gives birth to both the spatial and -via the precise use of brick as the main building material- the tangible qualities of the house.

© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

The context of the house is a (once) typical Flemish village; it is a context that becomes rare in the allotted Flemish region. The trees along an abandoned tramline define the main axis of the house. The positioning of the house on top of a gentle hill allows the users to capture all the interesting views from within the living quarters.

© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

The clients’ brief asked for a free-standing single-family house -an assignment that in itself is under scrutiny inbuilt over Flanders. A strong and consciously tectonic structure -rather than some kind of ‘Flemish normality’ bricolage- mediates between the program and the materiality. Bricks in a color scheme that matches the tree stem in the surrounding area, concrete roof and floor slabs, and wooden windows define most of the modest presence of the house - outside and inside.

Plan - Ground floor
Plan - Ground floor
Section 02
Section 02

Apart from the contextual elements and the clients’ needs, there were very few constraints. That is why some constraints were deliberately selected. First, because of the interesting views in basically all directions, a pavilion-type house proved to be the most fitting solution. To obtain a minimal impact on the surroundings, this volume was positioned mainly underground. Next, the balance between the tectonic structure of the house and its program was defined and refined, which resulted in a grid-like plan with rounded corners. Spaces merge into one another both horizontally and vertically.

© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

Patios and strategically placed concrete skylight-domes light up the rooms, as well as wall-to-wall windows. The logic of the structure is accentuated and extended via the exact use of brick as the key building material. Everything -the length of inner walls (curved or straight), the height of ceilings …- is proportioned according to the masonry bond. It gives the building its unique consistency. The walls are either brick or glass (in wooden windows or as glass tiles), the floor slabs are in concrete, and the floors are covered in the same kind of brick as the walls (the same size, only thinner). Subtle changes in the masonry bond indicate which parts of the walls are loadbearing and which parts are hollow and contain technical installations.

© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House H / Architecten Broekx-Schiepers" 22 Apr 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/960378/house-h-architecten-broekx-schiepers> ISSN 0719-8884
© Stijn Bollaert

比利时九宫格之家 / Architecten Broekx-Schiepers

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.