We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Iperceramica Headquarters / Mario Cucinella Architects

Iperceramica Headquarters / Mario Cucinella Architects

© Giovanni De Sandre© Giovanni De Sandre© Giovanni De Sandre© Giovanni De Sandre+ 18

  • Project Team:Mario Cucinella, Enrico Iascone, Michele Roveri, Francesca Fabiana Fochi, Giovanni Sanna, Silivia Conversano
  • Visual:Nicola Magri, Francesco Naimoli
  • Fire Engineering:IDF Ingegneria
  • City:Modena
  • Country:Italy
More SpecsLess Specs
© Giovanni De Sandre
© Giovanni De Sandre

Text description provided by the architects. The project of the new office building of Bayker-Iperceramica was born to be a simple and functional envelope, characterized by a strongly contemporary image. The new headquarters will be developed on two levels above ground for a total of approximately 1,700 square meters. The load-bearing structures were designed in prefabricated exposed wood elements (laminated wood pillars, load-bearing partitions, and X-Lam floors), thus ensuring the use of the latest construction technologies in terms of materials, sustainability and prefabrication systems.

© Giovanni De Sandre
© Giovanni De Sandre

The project has paid considerable attention to the comfort of the interior environments, to the consequent well-being of the staff, and to the permeability of natural light; in this regard, the new building foresees a completely glazed external infill, thus ensuring great transparency towards the outside and facing an internal courtyard enriched with tree and shrubby essences.

© Giovanni De Sandre
© Giovanni De Sandre

In order to better emphasize the wooden elements, the underlying parts of the floors of the ground floor and first floor are characterized by a succession of battens approximately 12 x 12 cm to create a repeated scan to embellish the office environments.

© Giovanni De Sandre
© Giovanni De Sandre
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Giovanni De Sandre
© Giovanni De Sandre

The internal separations between the various offices are provided in screen-printed glazed elements to allow privacy, visual permeability, and the passage of natural light from the glass curtains at the same time. Due to this arrangement, not only the offices and work environments but also the corridors and distribution spaces will not require artificial lighting for daylight hours, resulting in significant energy savings.

© Giovanni De Sandre
© Giovanni De Sandre
Section
Section
© Giovanni De Sandre
© Giovanni De Sandre

To protect the radiation on the glass curtain walls, the project involves the construction of an element with a strong aesthetic impact: a large covering sail on the external edge of the facades, which is able to reduce the entry of direct light and at the same time diffuse uniform natural light inside the offices; this large cover is characterized by different overhangs related to the orientation and the solar analysis, to manage the adequate input of the radiation according to the sun exposure and the needs of the individual fronts.

© Giovanni De Sandre
© Giovanni De Sandre

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Módena, Italy

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Iperceramica Headquarters / Mario Cucinella Architects" 16 Apr 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/960169/iperceramica-headquarters-mario-cucinella-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.