We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Runxuan Textile Office / Masanori Design Studio

Runxuan Textile Office / Masanori Design Studio

© Yun Ouyang© Yun Ouyang© Yun Ouyang© Yun Ouyang+ 33

  • Chief Designer:Terry Xu
  • Design Team:Gorry Huang, Gavin Peng
  • Construction Drawing Development:AND Design
  • Material Supplier:Grepoo Material Trade
  • Furniture/ Custom Furniture:Masanori Art
  • City:Foshan
  • Country:China
More SpecsLess Specs
© Yun Ouyang
© Yun Ouyang

Project Background
The project is located in Zhangcha, which is a famous textile town in Foshan, China. Most villages here have an industry park, and textile workshops are scattered throughout the town. Rationale International — Masanori Design Studio was entrusted to conceive a workspace for RUNXUAN TEXTILE, which hoped the new office could help enhance its brand image and competiveness in the market. The space occupies the first floor of a property. The facade of the entire building are available for the brand, but the property owner required that facade renovation should ensure ventilation of the second floor and respect the existing tile cladding.

© Yun Ouyang
© Yun Ouyang
elevation
elevation

Interweaving of Straight Lines and Curves
The curvilinear bottom of the building implicitly expresses the flexibility of cloth. The curve of the front facade is consistent with the logo of the brand, thereby creating a visual highlight and impressing visitors at first sight. Both the exterior and interior are dominated by white hue, as pure as cotton. The large French window reveals the pure interior, which is endowed with a sense of layering by spatial structures.

© Yun Ouyang
© Yun Ouyang
© Yun Ouyang
© Yun Ouyang

White aluminium bars extend from the top of 2F facade to the ceiling of the first floor. Looking like dense, orderly rows of yarn on looms, those neat lines envelop the entire building. The bottom ends of external aluminium bars form an undulating curve, which echoes with the curving form of the interior ceiling. In this way, aluminium bars integrate the top area of the building facade and the 1F ceiling into a whole. The design interprets cotton and yarn straightforwardly, while the imagery of cloth is expressed in a relatively euphemistic manner. The designers innovatively applied cloth elements to both the facade and indoor space via architectural languages, hence producing three-dimensional visual effects and realizing the unity of interior and exterior.

© Yun Ouyang
© Yun Ouyang

Pure White Tone
The white tone that extends from the facade to interior becomes a visual highlight. Besides, the undulating ceiling gives the space a strong sense of architecture. Meticulous details, connection between ceiling and walls, columns, and play of light and shadows, bring various changes to the space. Minimalist white office furniture blends with floor and ceiling, and is complemented by green plants and black chairs dotted throughout the space. The functional layout is clear, which creates a sense of order in the free white-hued space.

© Yun Ouyang
© Yun Ouyang
© Yun Ouyang
© Yun Ouyang

The aluminium structure is also used in the interior, forming an undulating three-dimensional ceiling that shapes like the mountain or wave, which gives people a strong sense of natural atmosphere and vitality. Such design adds interest inside and helps people to adjust the mood when working. In this space, one seems like standing under a loom. The "yarns" are interwoven with the light, and such black and white colours form artistic scenes from different angles.

© Yun Ouyang
© Yun Ouyang
© Yun Ouyang
© Yun Ouyang

To meet the client's needs, the designers integrated the brand connotation into the working space. Moreover, by optimizing the indoor functional layout and solving its lighting and ventilation problems, they ingeniously created a healthier and more comfortable office, which became another feature of this project. A reception room and two independent offices were orderly set on the left section inside the entrance. The main problem was the lack of natural light and ventilation. To deal with it, the designers created a separate passageway at the side of the three rooms, and made an artificial "skylight" via a stretch ceiling, which seems to bring natural light in. As the passage connects the three rooms, when the back door of the reception room is opened, the wind can be directly introduced into the two office rooms.

© Yun Ouyang
© Yun Ouyang

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Foshan, Guangdong, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Runxuan Textile Office / Masanori Design Studio" 16 Apr 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/959997/runxuan-textile-office-masanori-design-studio> ISSN 0719-8884
© Yun Ouyang

RX-润轩纺织 / 瑞坤国际—正方良行设计工作室

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.