We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Summer Cottage Pötzleinsdorf / Schuberth und Schuberth

Summer Cottage Pötzleinsdorf / Schuberth und Schuberth

© Christoph Panzer© Christoph Panzer© Christoph Panzer© Christoph Panzer+ 18

Wienerwald, Austria
  • Design And Execution Plans:Viktoria Steininger, Florian Haim
  • Sanitation:Der Wassermann Installationen GmbH
  • City:Wienerwald
  • Country:Austria
More SpecsLess Specs
© Christoph Panzer
© Christoph Panzer

Text description provided by the architects. What is the most unique feature? Colour concept, a mix of materials, high utilization of space through ‘space collage’

© Christoph Panzer
© Christoph Panzer

The little summerhouse for a young family is situated on a hillside plot at the fringe of the ‘Vienna Woods’ and in the midst of the allotment garden settlement Pötzleinsdorf.

© Christoph Panzer
© Christoph Panzer
Ground floor plan
Ground floor plan
© Christoph Panzer
© Christoph Panzer

As a genial comment on the motley multitude of house styles around, three varying cubes have been assembled –within the permitted 35m2 and 5m height– into a collage by combining different materials such as corrugated metal and classic larch wood, as well as different finishings and colours. 

© Christoph Panzer
© Christoph Panzer

However, on the inside the assemblage enmeshes all cavities and recesses into one spatial structure, which allows cooking, reading, working and sleeping stripped off from conventional space allocations. 

© Christoph Panzer
© Christoph Panzer

The materials used are of modest origin: 3-layer wood panels for walls, Linoleum on the floor, and foam cubes covered in fabric for the sofa. But while discreet and natural colours dominate on the outside, the inside is enlivened, not least due to the liaison between the hot orange-red and the cold green-blue complimented by their ‘relatives’: coral, light blue, dark red, black, and white. 

Sketch of the interior
Sketch of the interior

As a whole, the house attempts to capture the joyful spirit and embrace the simplicity of one's own little kingdom within a bigger one. 

© Christoph Panzer
© Christoph Panzer

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Summer Cottage Pötzleinsdorf / Schuberth und Schuberth" 17 Apr 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/959914/summer-cottage-potzleinsdorf-schuberth-und-schuberth> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.