We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

PERI Canteen / Studio ESW + Mühlich, Fink & Partner

PERI Canteen / Studio ESW + Mühlich, Fink & Partner

© Hiepler Brunier© Hiepler Brunier© Hiepler Brunier© Hiepler Brunier+ 18

  • Architectural Design & Execution:Peter Fink, Günter Perl
  • Architectural Concept & Interior Design:Nathalie Schwörer
  • Interior Design :Anna Worzewski, Sonja Evens
  • Construction Supervision :Daniel Bestle
  • City:Weißenhorn
  • Country:Germany
More SpecsLess Specs
© Hiepler Brunier
© Hiepler Brunier

Text description provided by the architects. PERI is an internationally leading producer and provider of formwork and scaffolding systems. The family company’s head office with about 1600 employees is located in Weißenhorn (Ulm) in Southern Germany. The heart of the PERI Campus where office, exhibition, and factory buildings come together is newly defined by the PERI canteen, which opened in 2017. It has become a meeting point with a non-hierarchical and communicative atmosphere, which generates a restorative break for every employee, client, and visitor. In order to illustrate the company’s identity, the canteen transports the PERI values in a visual and haptic way through architecture, fixture, and design.

© Hiepler Brunier
© Hiepler Brunier

The building is embedded between the axes of the adjacent volumes. Two almost equally sized cuboids with simple and clear form and contrast in materiality and appearance are shifted against each other. 

© Hiepler Brunier
© Hiepler Brunier

The southern cube is an introvert. Inside and outside it’s defined by walls of large-scale exposed concrete which represent PERI’s formwork competence. The most dominant of the very few openings in the facade indicates the canteen’s main entrance in the south and the foyer which offers a coffee bar and lounge seating area. All the many necessary back house functions of the canteen, the prep kitchen (visible through a window in the foyer), the lavatories, and the technical spaces in the underground are positioned in this introvert part of the building. 

© Hiepler Brunier
© Hiepler Brunier
Floor plan
Floor plan
© Hiepler Brunier
© Hiepler Brunier

The northern cube is extrovert. With its three exposed (mullion and transom) facades in glass, it opens up to the garden becoming part of it.  The tree trunks outside are continued by the filigree and (apparently) randomly positioned columns – the transition between inside and outside becomes fluid. This glass pavilion hosts the majority of the seats being zoned in different areas around big plant pots and olive trees and the freestanding front cooking islands. On the gallery above which allows interesting views into the 6,5m high space of the glass cube, other seats can be found or booked for larger groups. In the summertime, the terrace at the little lake offers the most popular seats.  

© Hiepler Brunier
© Hiepler Brunier

The simple material board for architecture and interior is extremely reduced in favor of clarity and calm: concrete, metal, pinewood, glass, and screed. The first three materials are conntected to the product world of PERI, the screed instead reminds of an industrial hall flooring. The pinewood of the furniture elements, the staircase, and the cladding and parquet on the first floor contrasts the cool concrete surfaces and creates a warm and comfortable atmosphere. This is enhanced by the warm architectural and decorative lighting (PSLAB). Only a few colorful eyecatchers disturb the puristic harmony. 

© Hiepler Brunier
© Hiepler Brunier

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:89264 Weißenhorn, Germany

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "PERI Canteen / Studio ESW + Mühlich, Fink & Partner" 13 Apr 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/959894/peri-canteen-studio-esw-plus-muhlich-fink-and-partner> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.