We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Hermitage Retreat / Studio Hu'mane

Hermitage Retreat / Studio Hu'mane

© Hemant Patil© Hemant Patil© Hemant Patil© Hemant Patil+ 24

Pune, India
  • Architects: Studio Hu'mane
  • Area Area of this architecture project Area:  278
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2015
  • Photographs Photographs:  Hemant Patil
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Grohe, Toto, Alpha Facades
  • Lead Architect: Sunil Humane
  • Landscape Architect:Shruti Humane
  • Project Architect:Karan Choudhary
  • Structural Engineer:Sunil Mutalik
  • Architects:Studio Hu'mane
  • City:Pune
  • Country:India
More SpecsLess Specs
© Hemant Patil
© Hemant Patil

“We want to go back to nature!” was a simple brief given to us by our esteemed and lively client couple. For them, this was a conscious step to cut off from the urban clutter and experience absolute solitude. Staying true to their brief, our response was an unimposing structure tailor-made for the beautiful serene site. The site is a hillock on the outskirts of the city of Pune, India with panoramic views of the city and mountains.

© Hemant Patil
© Hemant Patil

The owners of this house who are descendants of one of the aristocratic Maratha families had envisioned a serene precinct which would take them back to their cultural roots and closer to nature when they set out to build this second home. This was our primary reference for designing the house. Pune was a seat of major political activity of the Maratha Empire around the 18th century.

Site Plan
Site Plan
© Hemant Patil
© Hemant Patil

The city has various historical and architectural marvels such as hill forts, palaces and residences called ‘wadas’ which have a distinct architectural style with elaborate stone and brick structures, intricately designed openings, splendid arches and doorways. All this gets reflected in the architecture of this house to fit it aptly in its context. Stone was used on the façade as a response to the visual imagery of the heritage structures in the city while the sloping roof was demanded by the heavy rainfall which this area experiences in the monsoon season.

© Hemant Patil
© Hemant Patil

The house is a compact composition of intricately detailed spatial experiences, a contemporary interpretation of vernacular domains. The linearity in planning is complemented by dynamism in the form. The begins at a court with a minimally designed deepstambha (light lantern in stone) and frangipani marking the sense of arrival. The arrival area has a stone paving in an interesting grid pattern.The raised arrival area is characterized by a sculpted ‘goumukh’ (gargoyle) water feature. The angular wall is juxtaposed with the grid structure for a sense of direction.

© Hemant Patil
© Hemant Patil

The introvert arrival space opens up into an expansive living space looking onto the panoramic views. The living room flows outwards in the form of a deck, blurring the line between the interior and the outdoors. The bathroom extends into a private toilet court acting as a thinking space. The uppermost level of site development has a service tower which includes the water tank with solar panels above it and an ancillary space acting as a store room and a space for electrical and automation panels.

© Hemant Patil
© Hemant Patil
Section C
Section C

Looking at the challenging site conditions and sensitive client brief, a composite construction system has been formulated for this project. The system consists of three different materials and techniques viz. steel columns and roof members, load bearing composite walls and RCC cantilevered slab. Advantages of all these materials have been articulated to form an innovative structural system.

© Hemant Patil
© Hemant Patil

There are three levels as a part of the site development; the lower-most level at which the site is entered, the level of the house above it and another level above the house which has a large kitchen garden. There is a series of steps to access this kitchen garden from the house. Various indigenous plants and trees have been planted here which include fruit-bearing trees to attract birds. A variety of grasses have been planted to add a sense of softness and flow to the rustic look of the stone walls of the house.

© Hemant Patil
© Hemant Patil

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Hermitage Retreat / Studio Hu'mane" 10 Apr 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/959716/hermitage-retreat-studio-humane> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.