We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Roličky Houses / cakov+partners

Roličky Houses / cakov+partners

© Tomáš Manina© Tomáš Manina© Tomáš Manina© Tomáš Manina+ 26

Bratislava, Slovakia
  • Architects: cakov+partners
  • Area Area of this architecture project Area:  9080
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Tomáš Manina
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Reynaers Aluminium, Sto, Rustique
  • Design Team:Kalin Cakov, Metodiy Monev, Ján Obušek,
  • Collaborators :Tomáš Fojtik, Michal Kyselica, Soňa Dianová
  • City:Bratislava
  • Country:Slovakia
More SpecsLess Specs
© Tomáš Manina
© Tomáš Manina

Text description provided by the architects. Roličky Houses are located on a hill above the city in Vtáčnik district, where active construction activity has been taking place in recent years. According to the new zoning plan, this part of the city was designated for housing, represented mainly by apartment buildings. In addition to our project, several residential developments have been built at the same time and others are being prepared for construction. 

© Tomáš Manina
© Tomáš Manina

Roličky Houses project is responding to its surroundings and its urban placement in the terrain is based on the environment and the shape of the plot. The intention of the project was to ensure a great deal of privacy for residents on one hand, and on the other hand to take advantage of the nice views of Bratislava. For this purpose, the project "opens up" towards the city and the hill. The side facades are perforated minimally. They are fitted with small atriums or loggias that help illuminate the deep floor plans. At the same time, they allow transverse ventilation of the daily zone of the apartments.

© Tomáš Manina
© Tomáš Manina

© Tomáš Manina
© Tomáš Manina

The project consists of nine detached houses in which 27 large-scale apartments are located.  All houses are accessible by one common private road and they are arranged in a line. At both ends, they retreat according to the fan shape of the plot. Each house has three floors and one shared garage located in the basement. Spaces between the houses are used as terraces and green areas. Typologically, these are family houses, as there are three apartments in each of them. Each floor consists of one apartment that is directly accessible from the elevator. 

© Tomáš Manina
© Tomáš Manina

The floor plan of the apartments is divided into three basic zones. Day zone has a southeast orientation thus maximizing the use of the entire width of the house so that the living room, dining room, and kitchen have a view of the city. The night zone is oriented to the northwest. Entrance, technical and hygiene utilities are placed in the middle of the apartment.  Each zone has its own loggia or atrium of different sizes according to the purpose of use. Additionally, each apartment has a large terrace accessible directly from the apartment or is located on the house roof (for apartments located on the second floor). Roof terraces have a shower and a summer kitchen, which are sunk (hidden) in the construction of the house. The rest of the terraces is an extensive green roof and skylights that illuminate the bathrooms located one floor below. Apartments on the ground floor have adjoining land or large green atriums.

© Tomáš Manina
© Tomáš Manina

The houses have a higher technical and spatial standard than usual: the clear height in the garages is 3,3 m, in the apartments it is 2,9 m. The facades are maintenance-free, lined with brick cladding and alucobond, windows are made of aluminum with blinds. Each apartment has its own gas boiler connected to the floor heating system. The overall expression of the project is minimalist. The predominant color is uniformly gray and is complemented by black accents. The access road is lined with bricks from the same manufacturer of the facade bricks. When viewed from a distance, the project doesn’t "scream" but merges with the hill. 

© Tomáš Manina
© Tomáš Manina

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Roličky Houses / cakov+partners" 07 Apr 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/959679/rolicky-houses-cakov-plus-partners> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.