We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Sentinel House / Aurelien Chen

Sentinel House / Aurelien Chen

© Chantal Andro + Aurelien Chen© Chantal Andro + Aurelien ChenSentinel House / Aurelien Chen© Chantal Andro + Aurelien Chen+ 47

Audierne, France
  • Architects: Aurelien Chen
  • Area Area of this architecture project Area:  170
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2015
  • Photographs Photographs:  Chantal Andro + Aurelien Chen
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Technal
  • Lead Architect: Aurelien Chen
More SpecsLess Specs
© Chantal Andro + Aurelien Chen
© Chantal Andro + Aurelien Chen

Text description provided by the architects. This hybrid barn house on a narrow piece of land dialogues in harmony and in contrast with the traditional surroundings. Once upon a time in Audierne lived a local fisherman nicknamed “Sentinel”. He observed the sea from the hills towering the village harbor. One century later, his descendants bought a piece of land in Audierne, up on a hill and facing the same ocean horizon their ancestor used to gaze at. The project is located on a narrow and irregular piece of land, at the edge of a block and at the entrance of the village. Considering the peculiarity of this location, a traditional compact house would have had a strong impact on the surrounding landscape.

© Chantal Andro + Aurelien Chen
© Chantal Andro + Aurelien Chen

Therefore, the architect chose to split the house into three volumes, each one being parallel to one edge of the plot of land. The main house, a barn house-like wooden structure, is situated below while two lower blocks occupy the upper part of the land. The three-slope roof and the different levels optimize spaces while minimizing the size of the building, providing a view of the ocean with a minimal impact on the surrounding landscape.

© Chantal Andro + Aurelien Chen
© Chantal Andro + Aurelien Chen
Plan - First floor
Plan - First floor

More than being a mere reinterpretation of the local traditional barn house, this project is an answer to a very particular and irregular piece of land, and to a very specific urban tissue with a wide range of architectural typologies. The project is dynamic, and its perspectives are consistently changing. Seen from its Southside, the house echoes with the traditional barn houses, while from the Northside, it shows very contemporary lines. The different materials composing the house are echoing with the diversity of the surrounding colors and elements: western red cedar cladding, mixed slate/zinc roofing, white wall coating, and black stained wood.

© Chantal Andro + Aurelien Chen
© Chantal Andro + Aurelien Chen

The functional layout is based on bioclimatic design principles and site conditions: the car park on Northside creates an acoustic and climatic screen, the main spaces face the ocean towards the South, while the bedrooms face the East. A skylight is located in the middle of the house bringing natural light to most of the space, and steel mesh along the stairs creates transparency that keeps changing together with the motion of the clouds above. This very specific steel mesh is used by local fishermen to catch local seashells. The wood structure – visible from the inside - was digitally prefabricated in order to get complete control over the construction process.

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Sentinel House / Aurelien Chen" 10 Apr 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/959607/sentinel-house-aurelien-chen> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.