We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Renovation of Hangzhou Old Chemical Fiber Factory / LYCS Architecture

Renovation of Hangzhou Old Chemical Fiber Factory / LYCS Architecture

South Aerial View. Image © Qingshan WuNew and Old materials. Image © Qingshan WuLooking from the Corridor to the “Little White Building”. Image © Qingshan WuAfter Renovation. Image © Qingshan Wu+ 22

  • Design Team:Hao Ruan, Wenbin Chen, Huiping Tang, Lei Zhang, Qiuyan Zhang, Shuangshuang Shen, Zhe-dong Lao, Guangyu Ma, Hao Deng, Xin Xin, Yiru Wang
  • The Client:Hangzhou Gongfa Cultural Creativity Co., Ltd
  • Cooperative Company:TINSHINE DESIGN Design Group Co. Ltd
  • City:Hangzhou
  • Country:China
More SpecsLess Specs
South Aerial View. Image © Qingshan Wu
South Aerial View. Image © Qingshan Wu

Text description provided by the architects. Located in Blue Peacock Block, Gongshu District, Hangzhou, the renovation project’s planning, architecture, landscape, interior and soft decoration are both designed by LYCS Architecture. It contains two parts, the office and the city park.

Corridor. Image © Qingshan Wu
Corridor. Image © Qingshan Wu

01 The Opportunity of Rebirth
Gongshu district, located at the southernmost of Beijing-Hangzhou Grand Canal, is a traditional industrial zone of Hangzhou, with industrial enterprises such as Hangzhou steel factory, Hangzhou pot, Blue Peacock chemical fabric factory, etc. Blue Peacock Chemical Fibre Factory was one of the largest fiber enterprises in China at that time. Its products were exported to twelve countries and regions in Eurasia. In the 1990s, Gongshu District transitioned from industrial to urban life function. High-energy and high-emission enterprises in the region had been shut down and transferred one after another, and the original site of the Blue Peacock Chemical Fiber Factory had gradually been abandoned. Until 2018, Hangzhou Industrial Development Group joined hands with LYCS Architecture to launch the renovation project, which ushered in an opportunity to resurreate the old factory.

East Aerial View. Image © Qingshan Wu
East Aerial View. Image © Qingshan Wu
Retained  Arched Roofs. Image Courtesy of LYCS Architecture
Retained Arched Roofs. Image Courtesy of LYCS Architecture

02 Repair the Old as the Old
There were five legacy buildings on the site, including four factories and one factory dormitory, which were built between the 1970s and 1990s. The building structure was mainly concrete frame structure and brick-mixed structure. The external facade was seriously eroded, and most of the doors and windows had been seriously damaged. people can still clearly feel the industrial atmosphere of the land through the mottled walls, rusty window frames and landmark roofs.

East Aerial View. Image © Qingshan Wu
East Aerial View. Image © Qingshan Wu

The legacy buildings were assessed by professional institutions and concluded that most of the foundation foundation met the reliability requirements of the existing national standards and was retained; the load-bearing structure was slightly lower than the reliability requirements of the current national standards, but can meet the requirements after reinforcement and repair. Most of the envelopes of the buildings were damp, unable to meet basic needs such as insulation, insulation and waterproofing, and need to be dismantled and rebuilt. In the enclosure structure, arched roofs, old bricks and walls with the words "catching revolution and promoting production" were very landmark in the era. At the beginning of construction, these reserved elements were carefully peeled, retained and professionally processed from the building.

Retained Historical Rudiment. Image © Qingshan Wu
Retained Historical Rudiment. Image © Qingshan Wu

Large floor windows were designed on the facade to meet the needs of indoor office space for light quality. The vertical window frame was equipped with simple lines. The bronze aluminum plate was in sharp contrast to the "old as old" wall, which embellished the exquisiteness of modern office buildings in the original rough wool left over from industry. The design put new spatial elements into the old building to inject  new vitality into the old factory. The corridor was placed between the three old factories to enhance the coherence of various functional spaces and met the spatial requirements of modern office. The material of the corridor was consistent with the window frame, and dark gray aluminum plates were used to coordinate the overall tone of the building.

Modern Window Frame. Image © Qingshan Wu
Modern Window Frame. Image © Qingshan Wu

03 Repair the Old as the New
The new park was about to integrate into the modern city with a new role, the owners and designers hoped that in addition to bringing people the memories of the industrial era, more new elements would be placed in it to meet modern office needs and better integrate into the city. The "Little White Building" used to be the employee dormitory of the chemical fiber factory. As the carrier of the connection between the site and the city, the design strategy of “repair the old as the new” to realize the continuity of the city interface. The design of the facade was modified on the basis of retaining the original frame structure.

After Renovation. Image © Qingshan Wu
After Renovation. Image © Qingshan Wu

The façade design of the "Small White Building" respected the number of column mesh modulus of the original structure. Through the staggered window opening design, it made the building innervation and visually weakens the heavy sense caused by the original building scale. The hidden design of the open fan makd the lines of the facade simple and symmetrical, and the visual effects presented were cleaner. While meeting the lighting and ventilation needs of office space, it also improved the overall texture of the building.

Looking from the Corridor to the “Little White Building”. Image © Qingshan Wu
Looking from the Corridor to the “Little White Building”. Image © Qingshan Wu

04“box in box”
The design of interior space was synchronized with architectural design, continuing the design concept of building "Repair the Old as the Old, Repair the Old as the New". The design adopted a "box in box" method: internalize independent functional spaces (small boxes) in the original architectural frame structure (large box) and placed modern office spaces into old factories. The arched roof of the old factory was designed to be installed back in its original position. The reinforced material of the indoor roof was made of transparent glass, so that the arched roofs exist indoors like "historic relics samples".

New and Old materials. Image © Qingshan Wu
New and Old materials. Image © Qingshan Wu

As one of the box, the concrete structure of the office was completely exposed, and the retained old red brick forms a unique interface rhythm. Another adjacent space was composed of modern materials such as wood finish and copper-like stainless steel. Naturally divide office and leisure space through the strong contrast between new and old materials, and created a cross-time and space experience in the same space.

Conference Room and Reception Area with Coherent Vision. Image © Qingshan Wu
Conference Room and Reception Area with Coherent Vision. Image © Qingshan Wu
The Concept of “Box in Box”. Image Courtesy of LYCS Architecture
The Concept of “Box in Box”. Image Courtesy of LYCS Architecture
Restaurant. Image © Qingshan Wu
Restaurant. Image © Qingshan Wu

05 Rebirth of Blue Peacock
The slogan of "catching revolution and promoting production" needed to be repositioned. The preserved old bricks of the factory had returned. The arched concrete roof of the original factory had been reloaded back to the roof. After two years of design and construction, the Blue Peacock Industrial Survival Park has been officially reopened. Beyond 50 years of time and space, historical imprints and modern life are intertwined. Blue Peacock Park gives back to the community in a brand-new way and integrates into the city.

Traffic Space on the Second Floor. Image © Qingshan Wu
Traffic Space on the Second Floor. Image © Qingshan Wu

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Intersection of Huayuangang Road and Peacock Road, Gongshu District, Hangzhou, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Renovation of Hangzhou Old Chemical Fiber Factory / LYCS Architecture" 04 Apr 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/959219/renovation-of-hangzhou-old-chemical-fiber-factory-lycs-architecture> ISSN 0719-8884
North facade of “Little White Building”. Image © Qingshan Wu

杭州化纤厂旧址改造 / 零壹城市建筑事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.