We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Children's School / Salas Arquitectura + Diseño

Children's School / Salas Arquitectura + Diseño

© Milena Villalba© Milena Villalba© Milena Villalba© Milena Villalba+ 28

  • Design Team:Javier Muñoz, Fernado Calvés
  • Clients:Gobierno de Aragón
  • Engineering:Ingesgon, Singemed
  • Collaborator:Laura Carlosena
  • City:Cariñena
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
© Milena Villalba
© Milena Villalba

Text description provided by the architects. The new facility is intended for children between three and six years old, it adds to the existing centre classrooms, playground areas, a canteen, offices and common services. It is placed on the ground floor, displayed tangent to the existing school looking for the most favourable orientations.

© Milena Villalba
© Milena Villalba
© Milena Villalba
© Milena Villalba
Plan
Plan
© Milena Villalba
© Milena Villalba

The project emerges from the analysis of kids’ perception and mobility. Interior spaces are developed according to these parameters, which are reflected in the external shape of the building. The building’s program is fulfilled with formal units:

© Milena Villalba
© Milena Villalba

The first pieces are the classrooms, trapezoidal modules displayed closing the new playground area. They are designed as lounge spaces, considering children’s perception from a static point of view. They are covered with a sloping roof in order to illuminate and ventilate through opposite directions. Diffused sunlight fills the interiors, it enters through large openings with solar control systems and skylights in less exposed orientations.

© Milena Villalba
© Milena Villalba

The playground is designed for the dynamic perception of kids playing. Its facade with the classrooms is formed with repeated rhythms, but the louvers regulation confers a changing appearance.

© Milena Villalba
© Milena Villalba
Section
Section
© Milena Villalba
© Milena Villalba

The corridor is also projected for the perception of children walking. Urban environment visual connections are improved with large openings, its image changes when it is contemplated in motion sieved with latticework. The canteen is the last piece of the building. Its large horizontal windows, located for children's eyes height, are opened to the visuals of the primary school playground. As it is used for the whole education centre, it has independent access from both playgrounds.

© Milena Villalba
© Milena Villalba
Section
Section
© Milena Villalba
© Milena Villalba

The interior is covered with neutral materials, except for the humid areas, which are coated with yellow glazed ceramic tiles, appropriate to be hygienically touched and, at the same time, transferring reflections, simple but tremendously complex. The acoustic is specially treated with the roof. Thermal comfort is obtained with the radiant floor in winter and solar control system and crossed ventilation in summer.

© Milena Villalba
© Milena Villalba

Building’s exterior materiality is similar to the urban surroundings, Cariñena is a village made of vernacular constructions of brick and mortar. The same materials cover the building volumes: ceramic surfaces on outside facades, lattices, and sloping roofs, and monolayer mortar on the facades of the playgrounds.

© Milena Villalba
© Milena Villalba

After a complicated construction process, with successive stops due to the 2020 Pandemic, the building is concluded on time for the academic year reopening, where they will need to extreme the sanitary measures and expand the teaching spaces because of the persistence of COVID.

© Milena Villalba
© Milena Villalba

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:50400 Cariñena, Zaragoza, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Children's School / Salas Arquitectura + Diseño" [Colegio infantil / Salas Arquitectura + Diseño] 03 Mar 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/957646/childrens-school-salas-arquitectura-plus-diseno> ISSN 0719-8884
© Milena Villalba

西班牙儿童学校 / Salas Arquitectura + Diseño

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.