We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Connected House / Jakob + Macfarlane Architects

Connected House / Jakob + Macfarlane Architects

© Roland Halbe© Roland Halbe© Roland Halbe© Roland Halbe+ 8

Boulogne-sur-Mer, France
© Roland Halbe
© Roland Halbe

Text description provided by the architects. In the 1930s, the city of Boulogne-Billancourt was a true architectural laboratory. La Maison Connectée is part of this dynamic of research and experimentation. It is a project that reflects the spirit of creativity and respects the city's architectural and urban identity and its priceless heritage.

Floor plan
Floor plan

The villa is composed of three levels and a basement. It consists of a double skin system: in the centre, a simple building body made of metal, concrete and glass; above it, a resolutely contemporary envelope with facetted shapes. The space between these two systems houses several terraces and balconies. The building keeps similar shades in the neighbourhood.

© Roland Halbe
© Roland Halbe

Around the property, the black metal fence is preserved to preserve the homogeneous character of the avenue. Shrub species such as holm oak and evergreen white oak are planted at the edge of the plot in the North and South. They are supported by a few trees with large stems such as Scots pine, magnolia.

The project has been approved by the Architect of the Buildings of France, which supports the City of Architecture and Heritage, and by the APP, an association for the protection of the Parc des Princes district, which brings together residents.

Section
Section

The House was designed around a vertical circulation core extending over five floors, from the basement to the roof terrace and developing concentrically. The main programmatic spaces of the house spread like successive layers of a tree, from the central circulation core, its heart to the facetted exterior façade, its bark. The tree metaphor also works in cross-section, where the soils are supported by a branched tubular structure. This structure is designed as a three-dimensional matrix that becomes the exoskeleton, also allowing the reading of the different layers.

Section
Section

This metaphor is parallel to the programmatic demand for an ecological house. It is intelligent, connected to the urban network and home automation. It also uses underground water systems to provide heating and energy.

The historical context of the house is important, as it continues the architectural tradition of experimental housing in the area, created by architects in the 1920s and 1930s. One of the most famous neighbours is the Porte Molitor building in Le Corbusier.

© Roland Halbe
© Roland Halbe

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Connected House / Jakob + Macfarlane Architects" 26 Feb 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/957580/connected-house-jakob-plus-macfarlane-architects> ISSN 0719-8884
© Roland Halbe

法国互联之家,白色表皮包裹 / Jakob + Macfarlane Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.