We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Jean Moulin Atelier-House / Atelier NEA

Jean Moulin Atelier-House / Atelier NEA

© Lorenzo Zandri© Lorenzo Zandri© Lorenzo Zandri© Lorenzo Zandri+ 35

  • Architects: Atelier NEA
  • Area Area of this architecture project Area:  80
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Lorenzo Zandri
© Lorenzo Zandri
© Lorenzo Zandri

Text description provided by the architects. Jean Moulin Atelier - House is an 80m2 three-floor artist atelier located in the 14th district of Paris. The artist studio was built in the late '40s of the 20th century. It is part of a subdivision plan of artists’ studios, laid out in two rows along a quiet and hidden private alley. Few original features were the main qualities of this space; a very large steel window fixture overlooking a private terrace, an old maple tree, a double-height space filled with natural light, and a skylight.

© Lorenzo Zandri
© Lorenzo Zandri

Atelier Jean Moulin was conceived as a house for a couple, an artist from Oregon, USA, and her husband working in the movie industry. Having lived in Paris for nearly a decade, they commissioned Nathalie Eldan from Atelier NEA to create an intimate space that reflects their personality and way of life - a place where domesticity and the make of art come together. Jean Moulin Atelier - House is the result of a beautiful collaboration with the owners while taking into consideration every single object and piece of art they owned.

© Lorenzo Zandri
© Lorenzo Zandri

The main conceptual approach focused on adaptability and functionality which included almost two dozens of custom-made sycamore maple and steel built-in units. The project preserved the studio's original typology while enhancing the layout by a total revolution of the two staircases' positions. They have been moved from the back of the house to the up front, towards the mezzanine double-height space creating a permanent dialogue with the outdoors.

© Lorenzo Zandri
© Lorenzo Zandri

Private and shared needs are separated yet they remain both flexible and adaptable. The open-plan ground floor where the kitchen is located supports living without internal hierarchy. It can be used for multiple uses - as an artist studio area or as a living room.

© Lorenzo Zandri
© Lorenzo Zandri

As we climb up the house, the floors become more private. The two upper floors accommodate two nooks, a bathroom, a laundry space, a walk-in closet, and a study area. The scale varies throughout the house. On The mezzanine floor, the nook enjoys a lower ceiling for more privacy and closer relation to the human body. This nook, combined with a walk-in closet, is dedicated to sleep and relaxation. It can be enclosed by 3 extra-large sliding doors made of solid sycamore wood and natural jute. An additional nook for guests is located on the upper floor. Both nooks are the only areas that can be considered private, creating an enclosure and distancing from the conventional room in a house.

Floor plans
Floor plans

All jute sliding doors are custom-made. They work as visual screens yet they allow penetration of natural light and ventilation throughout the floors. All areas in the house, including the bathroom and the walk-in closet overlook the outdoors. The porous materials; woven jute for the doors and perforated steel sheet in the walk-in closet protect privacy while maintaining the relationship with the outside. A large interior window that overlooks the entire house was created on the second floor to gain additional natural light. The refurbishment project adopted sycamore maple wood as its principal material combined with steel, natural jute, waxed concrete, and Carrara marble.

© Lorenzo Zandri
© Lorenzo Zandri

Atelier NEA designed the built-ins in a way to reduce to a minimum the need for extra light furniture in this very compact atelier-house. The house becomes personified by the owners' thanks to the minimal intervention translated into the open-plan layout and the selection of raw and light materials.

© Lorenzo Zandri
© Lorenzo Zandri

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Paris, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Jean Moulin Atelier-House / Atelier NEA" 22 Feb 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/957165/jean-moulin-atelier-house-atelier-nea> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.