We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Volax House / Aristides Dallas Architects

Volax House / Aristides Dallas Architects

© Panagiotis Voumvakis© Panagiotis Voumvakis© Panagiotis Voumvakis© Panagiotis Voumvakis+ 22

Tinos Regional Unit, Greece
  • 3 D Visualization:Lampis Tozai
  • Structural Engineering:Theodore Chrysovergis
  • Electrical And Mechanical Engineering:Miron Kinigalakis
  • City:Tinos Regional Unit
  • Country:Greece
More SpecsLess Specs
© Panagiotis Voumvakis
© Panagiotis Voumvakis

Text description provided by the architects. Volax is perhaps, the most “authentic” location in Tinos; blatantly special and distinct, in a way that makes it, unique in Cyclades – or even the world. So, designing a building as a continuation or a complementary part of the overall grand picture of Volax, is a real challenge.

© Panagiotis Voumvakis
© Panagiotis Voumvakis
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Respecting this landscape we designed 3 separate volumes around a central patio. These volumes house the main functions of the residence, and differ in height, dimensions, and materials. Their principal feature is that no organized design – site concept was followed for their construction but instead, each part has been freely set in the space, in an almost anarchic way, as if it has fallen from the sky and it just stood there. In other words, as exactly it has happened to Volax volcanic spherical rocks.

Section
Section
© Panagiotis Voumvakis
© Panagiotis Voumvakis

Equally typical is the northern side of the residence where we create a “limit”, an artificial protection of the space from the Northern Wind, a volume of apparent and non-painted concrete. The selection of this materiality makes the house seem also like a rock while in time, when the colorful concrete aggregates emerge to the surface, it will be totally integrated with the landscape. On the other hand, the selection of its shape, an oblong rectangle, manages to give prominence to the rocks “underlying” them and enhancing their sphericity, setting them in direct “confrontation” with its own linearity. In the internal part, the hard envelope “breaks” and becomes “transparent”, allowing the interior to become one with the exterior part.

© Panagiotis Voumvakis
© Panagiotis Voumvakis

In this way, the limitations of the “inside” and the “outside” become less and less apparent, while the interior space extend until the rock cluster, in the back of the land towards the village.

© Panagiotis Voumvakis
© Panagiotis Voumvakis

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Volax House / Aristides Dallas Architects" 20 Feb 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/957153/volax-house-aristides-dallas-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.