We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

VanDusen Botanical Garden Visitor Centre / Perkins&Will

VanDusen Botanical Garden Visitor Centre / Perkins&Will

© Nic Lehoux© Nic Lehoux© Nic Lehoux© Nic Lehoux+ 31

  • Design Team:Aneta Chmiel, Paul Cowcher, Max Richter, Soren Schou, Harley Grusko, Jim Huffman
  • Mechanical/Electrical:Cobalt Engineering
  • Envelope Consultant:Morrison Hershfield
  • Cost Consultant:BTY Group
  • City:Vancouver
  • Country:Canada
More SpecsLess Specs
© Nic Lehoux
© Nic Lehoux

Text description provided by the architects. When visitorship to the VanDusen Botanical Garden began to decline in the early 2000s, the Vancouver Botanical Gardens Association and the Vancouver Parks Board embarked on a search for a way to revitalize interest in VanDusen as a destination. They realized that a new facility was needed—one that could attract visitors locally while elevating the garden's profile internationally.

© Nic Lehoux
© Nic Lehoux
Site Plan
Site Plan
© Nic Lehoux
© Nic Lehoux

Our design places the new Visitor Centre at the entrance to the Garden, providing glimpses of the beautiful spaces within and transforming it into a gateway that inspires visitors and passersby to explore the grounds beyond. Guided by the Garden's mandate and spirit of conservation, our design delicately balances architecture and landscape, integrating natural and human systems in meaningful ways to support biodiversity and ecological balance within the site. Both LEED Platinum and Living Building Challenge Petal certified, its distinct organic roof form and extensive green building strategies launch the Visitor Centre as more than a landmark in the city of Vancouver, but an international icon of sustainability.

© Nic Lehoux
© Nic Lehoux
© Nic Lehoux
© Nic Lehoux

Organic Structure. Inspired by the organic forms and natural systems of a native orchid, the project is organized into undulating green roof ‘petals’ that float above rammed earth walls. This concept extended beyond form, helping us answer many of the challenges that arose. Throughout the design process, we often wondered: “How would a flower (orchid) do it?”. A flower is rooted in its own place by harvesting all its own energy and water, by adapting to the climate and site, by operating pollution-free, and by promoting health and well-being.

© Nic Lehoux
© Nic Lehoux

Balancing Architecture and Landscape. The Visitor Centre uses on-site, renewable sources—geothermal boreholes, solar photovoltaics, solar hot water tubes—to target net-zero energy on an annual basis. Rainwater is filtered and used for the building’s greywater requirements; 100% of blackwater is treated by an on-site bioreactor and released into a new feature percolation field and garden. 

© Nic Lehoux
© Nic Lehoux

Constructing the Complex Geometry of a Curved Roof. Various 3D modeling programs were used to create the base geometry of the roof, using parametric techniques to optimize the curvature and layout. This model was then used by the structural engineers to arrive at the structural design and passed on to the fabricators to determine the most efficient way to panelize each segment. The final structure utilizes a glued laminated timber (or ‘glulam’) post-and-beam assembly to support the complex curves at the edges of each panel.

© Nic Lehoux
© Nic Lehoux

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Vancouver, British Columbia, Canada

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "VanDusen Botanical Garden Visitor Centre / Perkins&Will" 10 Feb 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/956788/vandusen-botanical-garden-visitor-centre-perkins-and-will> ISSN 0719-8884
© Nic Lehoux

VanDusen植物园游客中心 / Perkins&Will

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.