We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Adaptation of Hall 3 of the Central Park to Cultural Facilities / Contell-Martínez Arquitectos

Adaptation of Hall 3 of the Central Park to Cultural Facilities / Contell-Martínez Arquitectos

© Mariela Apollonio© Mariela Apollonio© Mariela Apollonio© Mariela Apollonio+ 24

  • Area Area of this architecture project Area:  604
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Lead Architect: Mª Dolores Contell – Juan Miguel Martínez
  • Clients:Ayuntamiento de València
  • Structure:Francisco Javier Cases
  • Technical Architect:Vicente Sevila
  • Construction Management:Sandra Castellano, arquitecta
  • Engineer:Leing S.L.
  • City:València
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
© Mariela Apollonio
© Mariela Apollonio

Text description provided by the architects. The Project aims to transform an old railway warehouse into a cultural facility within the new Valencia’s Central Park which nowadays covers the old railway tracks of the main city station. The shed was built in 1917 by Demetrio Ribes and it is a valuable example within the railway architecture of Valencia.

© Mariela Apollonio
© Mariela Apollonio
Isometric
Isometric
© Mariela Apollonio
© Mariela Apollonio

The design allows maximum flexibility of use so different activities can happen simultaneously while respecting the industrial character of the building. The shed is divided into five bays, which will geometrically guide the project. This structural rhythm, as well as the possibility of developing two levels in height, are fundamental for the proposal.

© Mariela Apollonio
© Mariela Apollonio
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Mariela Apollonio
© Mariela Apollonio

The building has two entries. The front one, for public access, is located next to the main space of the park. On the opposite side, the service access, allows the entry of scene or exhibitions material.

© Mariela Apollonio
© Mariela Apollonio
Layout
Layout
© Mariela Apollonio
© Mariela Apollonio

The entrance bay is where the lobby is located, with the reception space, the lockers area, the elevator and the staircase. The latter is located behind a lattice wall built with old train rails. In order to make visible the original use of the building, train rails are also reproduced on several glazed surfaces. On the upper level a multipurpose room enriches the transition from the access to the main space. This glazed space has also a translucent acoustic ceiling, preserving the spatial conception of the shed.

© Mariela Apollonio
© Mariela Apollonio

On the ground floor, the second bay is occupied by facilities, toilets and a small office space. On top of this service area we can find some stands or an elevated platform opened to the main building hall.

© Mariela Apollonio
© Mariela Apollonio
© Mariela Apollonio
© Mariela Apollonio

The rest of the space is the multipurpose area where several scenic or exhibitions layouts can take place. Thanks to the provision of a floor of folding platforms an artificial topography can be generated to fit any desired space setup.

© Mariela Apollonio
© Mariela Apollonio

Uniquely bespoke steel closets are designed over the existing brick walls to give continuity and coherence to the proposal. This piece of furniture is also multipurpose container: the new building facilities pass through and it transforms itself into lockers, it becomes the reception desk, the store or the dressing rooms.  This element also breaks down into moving walls to become exhibitions divisions. This metal element contrasts with the original brickwork and built in perforated metal, acoustically conditions the old warehouse for the new cultural use.

© Mariela Apollonio
© Mariela Apollonio

Sustainability requirements are met thanks to the geothermal power plant located outside the building and thanks to the installation of high efficiency air conditioning units on the inside. The steel plates used to build the closets, a hundred percent recyclable and recoverable material, come from a nearby local warehouse. Also, in the design process the plate sizes were taken into account to minimize the waste.

© Mariela Apollonio
© Mariela Apollonio

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Parc Central, Camí Vell de Malilla, 45A, 46006 València, Valencia, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Adaptation of Hall 3 of the Central Park to Cultural Facilities / Contell-Martínez Arquitectos" [Adecuación de la nave 3 del parque central a equipamiento cultural / Contell-Martínez Arquitectos] 16 Feb 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/956717/adaptation-of-hall-3-of-the-central-park-to-cultural-facilities-contell-martinez-arquitectos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.