We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

East Extension Center / Arquitectura DESE UC

East Extension Center / Arquitectura DESE UC

© Felipe Fontecilla© Felipe Fontecilla© Felipe Fontecilla© Felipe Fontecilla+ 21

Providencia, Chile
  • Area Area of this architecture project Area:  2992
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, KEIM, Isover, Knauf, Budnik, DANOSA, Funder Max, INGMAC, Nuprotec, Renner, Schwarz Haus, Transve
  • Independent Architecture Revision:Gerardo Sepúlveda
  • Independent Engineering Revision:Hans Becks
  • East Extension Centre:Alejandra Carrazana
  • East Campus Administration:Yasna Mera
  • Plinths And Shoring:Lucy Magaña, Gonzalo Magaña
  • Engineers:Sergio Contreras y Asociados Consultores de Ingeniería: Sergio Contreras, Víctor Palma, Nicolás Gotschlich
  • Construction:R&R Construcciones Ltda. Alejandro del Puerto, Javier Torres, Rubén Orellana, Aníbal Henríquez
  • Sanitary:Instaco - Patricio Moya, Ruz y Vukasovic - Marcelo Toro, Rodrigo Aguilera
  • Electric:COBE Ingenieros - Pablo Oyola
  • Energy:Waldo Bustamante, Gonzalo Escobar
  • Climate Installations:Manuel Gutiérrez (1@20grados.cl)
  • Lightning:Catalina Harasic
  • Acoustic:Absorbe - Verónica Wulf, Roberto Beltrán
  • Theater:Ramón López Cauly
  • Collaborators:Juan Eduardo Ojeda
  • A Lead Architects:Fernando Pérez Oyarzun, José Quintanilla Chala
  • Design Team:Rocío Ballesteros, Macarena Burdiles, Juan Pablo Corral, Mónica Flores, Manola Ogalde, Nicolás Yopo
  • Clients:Dirección de Infraestructura UC: Tomás Dalla Porta, Rafael Núñez, Francisco Palacios, Marcela Flores, Álvaro Leiva
  • City:Providencia
  • Country:Chile
More SpecsLess Specs
© Felipe Fontecilla
© Felipe Fontecilla

Text description provided by the architects. The project for the Facade and Covered Courtyard Building of the Eastern Extension Center is part of a larger plan, commissioned in 2013, which proposed to give new life and incorporate new functions to the built complex of the Eastern Campus of the Pontifical Catholic University of Chile. The original project belongs to Juan Lyon and Luis Azócar and was built around 1930. Various partial orders were articulated around the original plan. Now was the turn for the Academic Building of the Faculty of Arts and the remodelling of two groups of rooms of the old building. The fundamental question that accompanied these interventions was how to work with a building close to one hundred years old, whose materiality, brick and concrete, and whose venerable spaces enjoyed considerable appreciation on the part of its users.

© Felipe Fontecilla
© Felipe Fontecilla
Floor 1 - Building A
Floor 1 - Building A
© Felipe Fontecilla
© Felipe Fontecilla

For practical reasons and in principle, any stylistic imitation was discarded, which not only would have been difficult to carry out properly but would also be highly dubious as a strategy to intervene with a historic building. Instead, a material and dimensional sympathy was chosen towards the old building, which combines thick walls of simple masonry, with concrete slabs, columns and arches. That became a first rule: the building would basically consist of concrete and brick. The latter would be used in its artisanal version, as in the old walls. To this material sympathy, we add the use of the same family of measurements from the old building, which are derived from a very rigorous modular grid of 4.20 meters.

© Felipe Fontecilla
© Felipe Fontecilla

That mensural resonance established secret bonds of coexistence between the old and the new. The client's order entailed closing the south-east courtyard of the campus with a new building. In that place, the Lyon and Azócar project proposed a wing that was never built. The Façade Building was conceived as a contemporary version of this wing, respecting the dominant bays and integrating it into the campus circulation system.

© Felipe Fontecilla
© Felipe Fontecilla

The project was developed in two phases. The first one, the Facade Building itself, was the initial commission. When this was configured, the courtyard was requested to be covered. This had been closed, for decades, by a metal fence, allowing visual continuity from the interior to the street. We consider that this visual continuity, which was not part of the original project but had been gained over time, should be respected and preserved. For this reason, the new body was conceived as a building-bridge that allowed total transparency on the first level, saving almost 30 meters of light. A large brick lattice, which dissolves the void-body relationships of the old building, is the dominant element of the façade, which appears as a kind of suspended brick textile.

© Felipe Fontecilla
© Felipe Fontecilla
Section 04
Section 04
© Felipe Fontecilla
© Felipe Fontecilla

The courtyard cover was conceived as an autonomous piece, as a kind of four-legged plateau. The access of light and sun was carefully measured to achieve a suitable climate. A semi-translucent folded ceiling enriches and varies the access of light.

© Felipe Fontecilla
© Felipe Fontecilla

Although located in a smaller fraction of the campus, the project aspires to a radical transformation of its architectural texture. It generates new continuities avoiding the excessive division of the courtyards, characteristic of its original condition as a school. The coexistence of the new and the old, as well as that of what is open to the public and what is properly reserved for the university, is not only a harmonious contiguity or a peaceful coexistence. The pieces that are incorporated into the whole recognize the elements of the past and are seen in them. This gives rise to a kind of new organism in which what comes from the past acquires a new presence and vitality.

© Felipe Fontecilla
© Felipe Fontecilla

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Jaime Guzmán Errázuriz 3300, Providencia, Región Metropolitana, Chile

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "East Extension Center / Arquitectura DESE UC" [Edificio Fachada y Patio Cubierto en el Centro de Extensión Oriente / Arquitectura DESE UC] 31 Jan 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/955938/east-extension-center-arquitectura-dese-uc> ISSN 0719-8884
© Felipe Fontecilla

智利东拓中心 / Arquitectura DESE UC

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.