House LO / Ateliér Lina Bellovičová

House LO / Ateliér Lina Bellovičová

© BoysPlayNice© BoysPlayNice© BoysPlayNice© BoysPlayNice+ 26

  • Lead Architect:Lina Koníček Bellovičová
  • Client:Ondřej Koníček
  • City:Velehrad
More SpecsLess Specs
© BoysPlayNice
© BoysPlayNice

Text description provided by the architects. Ondřej loves nature and forests. Before having children he led a life of a modern nomad. He owned a site in the middle of the woods and always dreamt about building a cabin there. During winter he used to live in the city and in spring he relocated to his parents' cabin nearby the future building site of the house LO. He wanted his house to be connected to the surrounding nature, to be ecological, and to have his own photo chamber there, to spend his winter evenings developing his photos.

© BoysPlayNice
© BoysPlayNice
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© BoysPlayNice
© BoysPlayNice

He also had a clear idea about the building material. As hempcrete has never been used as a building material in the Czech Republic, it was a great challenge for me as an architect. First struggles evolved in a valuable experience and fascination with its features and its history. Building with hempcrete is easy and allows the builder to build their house on their own. Material is petrifying for several years and draws carbon dioxide from the air around during this process. Hempcrete has great insulating features, is recyclable and also resistant to pests, fire and molds.

© BoysPlayNice
© BoysPlayNice

House LO is defined by three elements: two perforated stones and a thin wooden sheet. The void in between the stones is the living space of the house. It is separated from the surrounding nature by large sliding windows that allow the space to become part of the outdoors and frame picturesque views. The two stones contain entrance, two bedrooms and a bathroom. The house has a cellar with technical facilities, photo chamber, club room and storage.

© BoysPlayNice
© BoysPlayNice

A large terrace runs around the house, being protected from bad weather by the roof overhang, so that the owner can spend as much time outside as possible. The roof is covered with a green carpet, so that the house merges with nature and is well insulated. The layout of the house is designed to use its space to the fullest. The house will gradually become part of the nature. First it will be a home to a family with two children, later become a family summer retreat and even later a comfortable home for an elderly couple.

© BoysPlayNice
© BoysPlayNice

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House LO / Ateliér Lina Bellovičová" 27 Jan 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/955757/house-lo-atelier-lina-bellovicova> ISSN 0719-8884
© BoysPlayNice

捷克首座麻制混凝土住宅 / Ateliér Lina Bellovičová

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.