Gallery House / Abin Design Studio

Gallery House / Abin Design Studio

© Edmund Sumner© Edmund Sumner© Edmund Sumner© Edmund Sumner+ 27

Mithapukur More, India
  • Principal Designer:Abin Chaudhuri
  • Design Team:Sohomdeep Sinha Roy, Qurratul Ain Maryam
  • Structure:Soma Kazi
  • Project Coordination:Debjit Samanta, Debkishor Das, Dipankar Mondal
  • Ceramic Artist:Partha Dasgupta
  • City:Mithapukur More
  • Country:India
More SpecsLess Specs
© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

Text description provided by the architects. The client of Wall House procured a parcel of land across the street from his home as a parking lot for his vehicles. ADS was approached to provide for a garage structure with staff quarters above. Given its simple program, ADS convinced the client to use this opportunity for doing a lot more and think of how it could give back to the community.

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner
Drawings
Drawings

The Gallery House was then planned as a garage on the ground level with a multi-purpose activity space on the upper level intended to be used by the neighborhood as well. Encouraged to maximize the public utility of this building, its design was conceived to extend into the street, both visually and physically.

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

As a decision to introduce another architectural expression to the community, the building took cues from Bengal's terracotta temples. Exposed brick masonry walls inlaid with ceramic blocks define the building character as a contemporary expression of the inspiration. Collaborating with a ceramic artist, rejected ceramic blocks produced for industrial use, were collected. Terracotta bricks were procured from a river-side brick field located nearby. These two were combined, using locally prevalent finesse of building masonry.

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

The building was designed on a site of area 330 square meters to serve the local community in the peri-urban locale of Bansberia, West Bengal.

Axonometric View
Axonometric View

Inspired by the way the building was coming up, the client decided to let go of his initial requirement of a garage and embraced the suggestions of re-purposing the ground floor has a community hall while the upper floor houses a multipurpose-room, a sitting area and a pantry. The multipurpose-room was to be used primarily for providing tuition classes and yoga sessions to the local community. At night, this space functions as a dormitory for resident staff. The client enjoys a sense of pride and joy of ownership seeing the space put to good use.

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

Every year this locality holds a festive procession along the narrow, winding neighborhood lanes, as a part of a cultural celebration. Reciprocating this, the building steps down towards the street forming a gallery for the onlookers to sit, who gather at the street-side during this event. Through judicious planning and play of voids in volume, the integral space of the building was shared with the neighborhood people as a humane gesture of giving back to the local community, without disrupting the privacy and security of inner functions.

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Gallery House / Abin Design Studio" 25 Jan 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/955520/gallery-house-abin-design-studio> ISSN 0719-8884
© Edmund Sumner

画廊之家,伸向街道的社区活动中心 / Abin Design Studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.