We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Hawthorne Studio / PRODUCTORA + Part Office

Hawthorne Studio / PRODUCTORA + Part Office

© Taiyo Watanabe© Taiyo Watanabe© Taiyo Watanabe© Taiyo Watanabe+ 10

  • Architecture:Carlos Bedoya, Victor Jaime, Wonne Ickx, Abel Perles, Jeff Kaplon, Kristin Korven
  • Collaborators:Ruy Berumen, Diego Velazquez, Tessa Watson, Spencer Fried
  • Structure:IDG Structural Engineering (Farshid Behshid)
  • Color Consultant:Jessica Fleischmann (Still room)
  • Contractor:Behr Construction (John Mills)
  • Client:Rachel Fine and Christopher Hawthorne
  • City:Pasadena
More SpecsLess Specs
© Taiyo Watanabe
© Taiyo Watanabe

Text description provided by the architects. This small studio in the garden of a historic residence in Pasadena, California, houses the library of architecture critic Christopher Hawthorne. Upon leaving his full-time position at the LA-times in 2018, he brought back his collection of books to his house in Pasadena and asked us to re-think a small structure behind the carport in his garden: it had to serve as a reading and writing studio. Still, it needed to function as well as a small guest-unit when required.

© Taiyo Watanabe
© Taiyo Watanabe
© Taiyo Watanabe
© Taiyo Watanabe

The design consists of a single continuous blue element that incorporates the flexible storage for books, a desk, and access to a small bathroom, defining a clear horizon with the irregular pitch roof volume. 

© Taiyo Watanabe
© Taiyo Watanabe

At the same time, the studio characterized by these blue bookshelves wrapping around its rectangular space, the pill-shaped bathroom surrounded by an uninterrupted grid of white square tiles. Light filters into the bathroom through a single glass clerestory window. It generates a visual continuity between the two interior spaces while not allowing the humidity of the shower to reach the books. The studio opens up towards a patio in the garden that serves as an outdoor extension of the writing studio.

© Taiyo Watanabe
© Taiyo Watanabe
© Taiyo Watanabe
© Taiyo Watanabe

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Pasadena, California, United States

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Hawthorne Studio / PRODUCTORA + Part Office" [Hawthorne Estudio / PRODUCTORA + Part Office] 15 Jan 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/955066/hawthorne-studio-productora-plus-part-office> ISSN 0719-8884
© Taiyo Watanabe

Hawthorne工作室,被书环绕 / PRODUCTORA + Part Office

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.