Preston Hollow Residence / Specht Architects

Preston Hollow Residence / Specht Architects

© Casey Dunn© Casey Dunn© Casey Dunn© Casey Dunn+ 31

  • Lead Architect:Scott Specht
  • Design Team:Scott Specht AIA – Founding Principal Jakeb Novak AIA, LEED AP BD+C, Senior Project Architect Travis Power AIA, Senior Project Architect
  • Builder:Sebastian Construction
  • Landscape:Hocker Design Group
  • Lighting Designer:Douglas Architectural Lighting
  • Mechanical Engineer:E.D. Miller Service Company
  • Structural Engineer :Architectural Engineers Collaboration
  • Building Enclosure Engineer:Acton Partners, LLC
  • Interior Designer:Magni Kalman Design
  • City:Dallas
More SpecsLess Specs
© Casey Dunn
© Casey Dunn

Text description provided by the architects. The Preston Hollow home by Specht Architects interiors by Magni Kalman: The design of Specht’s Preston Hollow 8,000 square foot house was driven by the desire to blur the lines between inside and outside while providing a sense of privacy and seclusion from the street and surrounding neighborhood, at the homeowners request. Its design is influenced by strategies common to classic Dallas modern homes of the 1950’s and ‘60’s.

© Casey Dunn
© Casey Dunn
Site Plan
Site Plan
© Casey Dunn
© Casey Dunn

Heavy cast-concrete walls extend from the interior of the house out into the landscape, breaking the “modern box” and creating courtyards that allow for a bright, nature-filled view from every room. This effect is complemented by the huge glass walls that define each space. A large, floating, pavilion roof hovers over both the interior and exterior rooms, defining a special “living precinct” in the site and further fragmenting the boundary between interior and exterior. The roof shape and large cantilevered overhangs were carefully configured to provide complete shading from the harsh Dallas sun at all times of day. An “Impluvium” or opening in the center of the roof is modeled on those found in traditional Roman houses and allows rainwater and light to reach the garden below. Flowing water plays a large part in the design as well. Beginning at the entry, a narrow channel courses through the site and to the pool beyond. The stream is punctuated by a series of cascading terraces and a gentle waterfall near the main entry. At night, lighting within the water casts changing patterns on the adjacent textured concrete surfaces.

© Casey Dunn
© Casey Dunn

A New Brutalism. The concrete walls in the Preston Hollow house were cast using custom-fabricated formwork that creates a corrugated appearance.  “This technique, a staple of brutalist architecture from the 1960’s and ‘70’s creates a play of shadows and pattern that changes throughout the day.  Unlike the brutalist work from that era, however, the heavy walls here are countered by delicate steel columns, thin window frames, and the hovering cantilevered edges of the roof.  The concrete is a grounding element that provides a contrast to the overall lightness of the spaces,” says Scott Specht, founder Specht Architects.  

© Casey Dunn
© Casey Dunn

Traditions of Dallas Modernism. Dallas has a long tradition of modern architecture that faded for decades and is now experiencing a resurgence. The home sites of Central Dallas, which are urban, relatively dense, and close to the city center, have driven a unique residential architecture with shaded and screened living spaces that are inward-looking and private. The Preston Hollow house refers to examples such as Edward Durell Stone’s 1959 Oak Court house, with its outdoor covered dining room surrounded by water, and Philip Johnson’s 1963 Beck Residence with its tree-filled inner courtyards.

© Casey Dunn
© Casey Dunn

Sustainable Design Features. The design for this house is organized around eliminating direct solar gain while still allowing for expansive views. The large pavilion roof and cantilevered roof overhangs were modeled to provide complete passive shading from the harsh Dallas sun at all times of day. In addition, the entire west façade has no openings at all. Large operable areas of glazing allow for extensive natural ventilation during appropriate seasons. The “Impluvium” allows rainwater to reach the courtyard garden and water collection area below. This rainwater is used for irrigation and other non-potable uses.

© Casey Dunn
© Casey Dunn
© Casey Dunn
© Casey Dunn

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Preston Hollow Residence / Specht Architects" 15 Jan 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/954962/preston-hollow-residence-specht-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.