Zoom image | View original size
The Learning Laboratory is a new type of meeting space, an engine for education, a city for students, a destination for conversation; it mediates timeless form and offers complex spatial adventures. The building comprises a library, lecture theatres and a science faculty, each in a tall red Agra stone volume, with white marble detail, the facades mediated using louvred stone screens like traditional Jaali screens. A 130m x 130m podium structure runs between and acts as climate modifier. 10m in the air, with giant ramps at either end, it is a natural extension of the pedestrian route. Below, everything is inhabited within a forked plan, like spreading water; students congregate in the heat of the day around fountains, in the cool shade of a tall concrete structure. The water cools the air and moves it to allow for a reduction in temperature at the hottest times of the year. View more View full description
Share Share