We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

House in Aokibashi / Shinta Hamada Architects

House in Aokibashi / Shinta Hamada Architects

House in Aokibashi / Shinta Hamada Architects - Interior Photography, Kitchen, Table, ChairHouse in Aokibashi / Shinta Hamada Architects - Interior Photography, Bedroom, Wood, LightingHouse in Aokibashi / Shinta Hamada Architects - Interior Photography, WindowsHouse in Aokibashi / Shinta Hamada Architects - Interior Photography, Windows, Beam, Chair+ 22

More SpecsLess Specs
House in Aokibashi / Shinta Hamada Architects - Interior Photography, Table, Sofa, Windows
© Ken'ichi Suzuki

Text description provided by the architects. This is a project to renovate a room in an old apartment building facing the former Tokaido Kanagawa-juku. It was an impressive space with an open surrounding environment that could not be thought of as a central city area and a very bright interior space with natural sun light.

House in Aokibashi / Shinta Hamada Architects - Interior Photography, Kitchen, Table, Chair
© Ken'ichi Suzuki
House in Aokibashi / Shinta Hamada Architects - Image 22 of 22
Plan
House in Aokibashi / Shinta Hamada Architects - Interior Photography, Windows, Beam, Chair
© Ken'ichi Suzuki

When demolition work started, 47 years old rough concrete skeleton and a large girder that crosses the house appeared. The height under the girder is only 1.9m, which is the rule of this space that has been going on for 47 years, so we wanted to make use of that rule to create a new space that coexists with the old skeleton.

House in Aokibashi / Shinta Hamada Architects - Interior Photography, Bedroom, Wood, Lighting
© Ken'ichi Suzuki

First, we placed two private spaces at both ends of a complicated plan shape, and made a common space between them. The walls separating rooms were placed at 90 degrees to the outer walls. This created a feeling of openness to the outside and created a new rhythm of spaces inside.

House in Aokibashi / Shinta Hamada Architects - Interior Photography, Table, Windows, Chair, Beam
© Ken'ichi Suzuki

In addition, in order to make full use of the open environment of the corner room, we planned the storages and water areas on the side of the boundary walls to create a space that feels outside the window wherever you are. By planning floor heights on three levels, we created a feeling of natural connection from the highest private space to the common space and the lowest to the outside.

House in Aokibashi / Shinta Hamada Architects - Interior Photography, Living Room, Sofa, Table
© Ken'ichi Suzuki

By taking advantage of both the ever-changing surrounding environment and the unchanging old skeleton, we have created an ambiguous space that connects the inside and the outside.

House in Aokibashi / Shinta Hamada Architects - Interior Photography, Windows, Chair, Table
© Ken'ichi Suzuki

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Aokibashi, 1-chōme-14 Aoki, Kawaguchi, Saitama 332-0031, Japan

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "House in Aokibashi / Shinta Hamada Architects" 12 Jan 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/954650/house-in-aokibashi-shinta-hamada-architects> ISSN 0719-8884
© Ken'ichi Suzuki

日本青木桥住宅 / Shinta Hamada Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.