Suspended House / OFFICE MUTO

Suspended House / OFFICE MUTO

© Alexandre Pavlidis© Alexandre Pavlidis© Alexandre Pavlidis© Alexandre Pavlidis+ 32

Clamart, France
  • Architects: OFFICE MUTO
  • Area Area of this architecture project Area:  100
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Alexandre Pavlidis
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Pasquet Menuiserie
© Alexandre Pavlidis
© Alexandre Pavlidis

Text description provided by the architects. The suspended house aims to respond to the desire of townspeople to reach nature and calm while still living in the city. The project consists of a light wooden structure erected above an existing garage to create a small townhouse. While the situation of a house with such a small plot (15x5,5m) without a garden is quite exceptional and unwanted in this part of the Parisian suburbs, the project uses this lack as an opportunity to propose a new typology.

© Alexandre Pavlidis
© Alexandre Pavlidis
First floor plan
First floor plan
© Alexandre Pavlidis
© Alexandre Pavlidis

A concrete structure around the existing garages on the ground floor allows to create a new suspended ground level dominating the surroundings — ready to welcome the light wooden structure of the building. While two third of the slab are used for the house itself, the rest enables to create a generous terrace and garden.

© Alexandre Pavlidis
© Alexandre Pavlidis

The windows are placed according to the surrounding trees of the neighbourhood and the newly created garden in order to offer the feeling of being surrounded by nature. The clear and distant view provided by this arrangement also allows very various lights from any direction to get into the house at any moment of the daily course of the sun. The trees and the subtle rays of light filtered through their leaves enable a silent atmosphere of calm to emerge in the perpetual movement of the city. In this sense, the project allows to feel not only literally suspended from the ground, but also from the city and its intense rhythm. As would a weekend house do, the space inspires the feeling of being in the suspended moment —out of time— allowing to permanently balance with the active city life.

© Alexandre Pavlidis
© Alexandre Pavlidis
Section 01
Section 01
© Alexandre Pavlidis
© Alexandre Pavlidis

The interior wooden materiality results from the constructive technique in order to create a rhythmed system that brings the panel, the wood frame and the beam ceiling together as one single coherent space. This precision in the details and the simplicity of the plan creates a space that is sober and yet dense in its expression — a space that leaves a lot of room for the life it welcomes and its various possibilities.

© Alexandre Pavlidis
© Alexandre Pavlidis

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Suspended House / OFFICE MUTO" 16 Jan 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/954416/suspended-house-office-muto> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.