We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Transformation Watertower Nieuw Lekkerland / RV Architecture

Transformation Watertower Nieuw Lekkerland / RV Architecture

© René de Wit© René de Wit© René de Wit© René de Wit+ 28

  • Architects: RV Architecture
  • Area Area of this architecture project Area:  200
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  René de Wit
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Schuco, Trametex
  • Lead Architects: Ruud Visser + Fumi Hoshino
  • Design Team:RV Architecture
  • Building:Sven and Lennart de Jong (the owners)
  • Constructor:IBT engineers
  • Building Physics Energy:Weenink engineers
  • Building Physics Acoustics:Groenewold Adviesbureau voor Milieu en Natuur
  • Environmental Advisor:Pasmaat advies
  • City:Nieuw-Lekkerland
More SpecsLess Specs
© René de Wit
© René de Wit

Text description provided by the architects. The transformation of the watertower in Nieuw Lekkerland by RV Architectuur, won the Dutch Watertowerprize 2020. The prize is awarded every year to owners of the best transformed watertower. This year the honour goes to two cousins. Both born and raised in a house right next to the watertower. In the year 2013 - only aged 21 at the time - they managed to buy the tower. The idea was to work gradually on the transformation during the next 10 years. Yet they did intend to start living in the tower as soon as possible. And not just by themselves. In the meantime, they both got married and started a family. Now the proud parents of 2 children each.

© René de Wit
© René de Wit

The tower and the area surrounding the watertower has totally been rebuild by their own hands for a relatively modest budget. They remodelled the tower and its surroundings totally according to their own taste. Apart from the effort and grit of the owners the jury of the Dutch Watertowerprize highlights the role of the architectural intervention that underlies the transformation. In their words: 

Floor Plan
Floor Plan

“The basis of the successful transformation is formed by the powerful design of Ruud Visser and Fumi Hoshino. Huge floor-to-floor windows looking out over the river De Lek and the Dutch polder landscape contribute to the quality of the spaces inside and fit perfectly with the robust appearance of the watertower. It is refreshing to see that such an inspiring transformation can be realized with a small budget” 

Floor Plan
Floor Plan

"The motto of the architects during the design process was: 'Do not change a water tower into a house, yet live in a water tower'. and exactly this was the strength of this transformation!” The watertower is situated on a dike just outside the village Nieuw Lekkerland. It is built in 1915. The view from the tower is breathtaking. On one side of the tower you look out over the river De Lek, on the other side one has a view on the typical Dutch polder landscape with its many windmills. On a bright day you can even see the windmills of Kinderdijk.

© René de Wit
© René de Wit

The design-study evolved around two main challenges: 1. How to create openings in the facade for daylight, without loosing the character of the watertower?

© René de Wit
© René de Wit

After a thorough study it was concluded that the the diamond-formed windows in the facade are essential to the character of this particular watertower. These diamond-formed windows must be conserved. However the newly planned openings must not follow the same zigzag patron of the diamond-formed windows. It was better to let the new openings 'dance around' it. The exact position of these new openings were defined by the housing-plans.

© René de Wit
© René de Wit

2. How to create a housing-plan that celebrates living inside a water tower, as opposed to one that turns the watertower into a 'normal' residential house? The housing-plan in this hexagonal tower with a diameter of 9 meters must meet all the housing and building regulations. Yet the ambition was to also celebrate 'living inside this unique watertower'. The tower will be divided into three sections: the garden-room of double height, and two dwellings of two floors on top of it. Every dwelling has two floors: a floor with living areas and a floor with sleeping-areas. Each section has another view of the landscape. Walking around spirally through the tower opens up a full panoramic view. So, one dwelling is looking over the river, the other over the polder and the garden-room is fixed to the garden. Each dwelling has its unique floorplan. The specific view dictates the orientation of the floorplan and both construction and layout are shaped completely in line with this. 

© René de Wit
© René de Wit

The openings in the facade will be screened on the outside of the sleeping areas with vertical wooden lattices. The wooden lattice screen will function as a curtain for the sleeping areas.

© René de Wit
© René de Wit

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Transformation Watertower Nieuw Lekkerland / RV Architecture" 30 Dec 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/953940/transformation-watertower-nieuw-lekkerland-rv-architecture> ISSN 0719-8884
© René de Wit

荷兰新莱克兰村水塔 / RV Architecture

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.