We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

La Casa Rosa / Luigi Rosselli Architects

La Casa Rosa / Luigi Rosselli Architects

© Prue Ruscoe© Prue Ruscoe© Prue Ruscoe© Prue Ruscoe+ 37

Bronte, Australia
  • Area Area of this architecture project Area:  300
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Prue Ruscoe
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Vitrocsa, Bisanna Tiles, Design Within Reach, Jetmaster, Artedomus, Euromarble, Luigi Rosselli Architects, On Site, Robert Plumb, Robert Plumb + Luigi Rosselli Architects, Vajira Gunawardena
  • Design Architect:Luigi Rosselli
  • Project Architect:Daniel Nuñez, Carl Rutherfoord
  • Landscape Architect:Dangar Barin Smith
  • Interior Designers:Arent & Pyke
  • Builder:Buildability Constructions
  • Brise Soleil:Callum Coombe
  • Joiner:Sydney Joinery
  • Stonemason:Dasreef Pty Ltd
  • City:Bronte
  • Country:Australia
More SpecsLess Specs
© Prue Ruscoe
© Prue Ruscoe

Text description provided by the architects. Under the reign of Queen Victoria, the residential architecture of the British colonies was immersed in a nostalgic and late romantic borrowing of gothic architecture in its idealised interpretations of John Ruskin’s essay, The Seven Lamps of Architecture1, where the skill and craft of the builder were more important than the architect’s conceptualisation. Lacework, fretwork, intricate plaster detailing, and elaborate timberwork was the currency of the Victorian colonial home. In a modest way, this home in the Sydney beachside suburb of Bronte possessed many of the traits of that late Victorian style, and when called upon to provide it with a new lease of life, for Luigi it brought to mind a holiday villa of his childhood, located on a hilltop overlooking Lago Maggiore (Italy) and named La Casa Rosa for its washed pink render.

© Prue Ruscoe
© Prue Ruscoe
Ground floor plan
Ground floor plan
© Prue Ruscoe
© Prue Ruscoe

In true Victorian neogothic spirit, we gathered together a team highly skilled in their respective crafts: Will Dangar oversaw the landscaping, aided by his creative stonemason, Nazih; Juliette Arent and of Arent & Pyke and Genevieve Hromas brought their love of intricate detail and the input of her talented team; Callum Coombe lent his skill in forming a brise soleil of otherwise redundant terracotta roof tiles that he first honed in the construction of The Beehive2; Buildability Constructions assembled a crew of fine carpenters and farmworkers; and we must not forget the amazing Stiven of Sydney Joinery, whose refined joinery is an integral feature of every room, together with the Architecture Stone Concept’s stonemasonry.

© Prue Ruscoe
© Prue Ruscoe

Craftiest of all was our Client, whose brief did not simply seek to replace later additions to the rear of the property and provide a new main living space and a master bedroom suite and study in the first-floor additions, but who challenged us to provide their family with a home that fitted their dreams and ambitions. Every aspect of the house is now a depiction of their aspirations; their Le Vie en Rose3 perception of the world. There was no wastage in this project. The house is not large; there are no unnecessary rooms; no unnecessary gadgetry.

© Prue Ruscoe
© Prue Ruscoe
© Prue Ruscoe
© Prue Ruscoe

We made no alterations to the existing rooms at the front of the original house, and the new additions to the rear are well proportioned in relation to that structure. We retained the existing 1980s pool and preserved the dense backyard vegetation. We recycled the roof tiles to construct the brise soleil and would have retained the terracotta roof tiles to the front of the house had the roofer not been so zealous in convincing the client to replace them.

© Prue Ruscoe
© Prue Ruscoe

We used second-hand timber windows to the Victorian front façade and specified the reuse or recycling of demolition materials. This house is air conditioning-free; instead ceiling fans are employed for mechanical cooling in combination with good insulation, large eaves, and sun shading to all windows; trees and water help to cool the backyard space. Through the short winter months, heating is provided by hydronic panels.

© Prue Ruscoe
© Prue Ruscoe

The new structure to the rear of the property is constructed in pink concrete, achieved by adding a mineral pigment to the whole thickness of the material. The name of the pigment, ‘Flamingo’ fits well with the two concrete feet on the ground and the long cantilevered neck of the rear elevation. For Luigi, La Casa Rosa holds many happy memories at his ‘young age’, hopefully, La Nuova Casa Rosa will hold similar joys for the two young children who will grow up there.

© Prue Ruscoe
© Prue Ruscoe

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "La Casa Rosa / Luigi Rosselli Architects" 22 Dec 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/953843/la-casa-rosa-luigi-rosselli-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.