Zoom image | View original size
Situated in the heart of the city of Ahmedabad, HS house is a compact family home with common walls shared with the houses adjacent to it. This context gets a little tricky as buildings on both sides were supposed to remain untouched while the house in between them, was to be demolished and built again. While designing HS House, the biggest contextual challenge was that the light and ventilation were only possible through the two short sides of the house. This was the defining factor behind the design, which led to the insertion of a large court in the middle, to light up the entire house. The glass box above this court is used as a hot air attractor creating an air draft upwards, which is then removed through small openings at both the sides. Spatially, the house is planned in a simple manner. The first level is a gathering area with a small back garden and a central court garden which is the space that one first enters into. This level goes down to a basement space meant for future development, and goes up to the kitchen and dining level with a large outdoor balcony that opens in the front façade. From then onwards, each level is an individual bedroom with an attached toilet. At the topmost level, the lower terrace acts as another gathering space while the upper one on the rear end, is a service terrace. A small elevator has been incorporated, for the elderly to have easy access throughout the house. Volumetrically, the house is divided into split levels to squeeze in as much of the spaces as possible in a small volume, allowing for the front of the building to lie half a story lower than the back. This also provided for an opportunity to focus on the experience of moving vertically in the central court. View more View full description
Share Share