Eagle Rock House / Part Office

Eagle Rock House / Part Office

© Naho Kubota© Naho Kubota© Naho Kubota© Naho Kubota+ 19

Los Angeles, United States
  • Architects: Part Office
  • Area Area of this architecture project Area:  2185 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Naho Kubota
More SpecsLess Specs
© Naho Kubota
© Naho Kubota

Text description provided by the architects. The Eagle Rock House is the renovation and addition to a 1963 home in east Los Angeles located at the end of a small cul-de-sac. With a steep hillside yard, kidney-bean shaped pool, and views of the San Gabriel mountains, the house embodied the quintessential, non-distinct suburban Los Angeles home.

© Naho Kubota
© Naho Kubota

The clients – an art dealer, avid cook, and their two children – purchased the house sight-unseen from a family who had haphazardly expanded and renovated the home over the years, resulting in a series of disconnected interior spaces fitted with a bricolage of materials void of any intention. 

© Naho Kubota
© Naho Kubota

Conceptually, we believed there was merit to achieving a meaningful dialog with these problematic existing conditions, ensuring that the design existed as part of the lineage of the house’s history rather than subverting it. Pragmatically, our goal was to spatially reorganize the function of the ground floor with a robust kitchen, add more natural light, and provoke a more thoughtful relationship between interior and exterior spaces. 

© Naho Kubota
© Naho Kubota
Floor plan level 1
Floor plan level 1
© Naho Kubota
© Naho Kubota

This exploration started with the central stair; an inconsistent variety of rises, runs, and landings, which we inverted from the most obtrusive element to the most sculptural, celebrating its illogical form an important function connecting all levels of the home. A new skylight at the ground level and window in the upper landing creates shifting natural light throughout the day on the stairs, and a restructuring of the supports and partial removal of adjacent walls create new visual connections between levels.

© Naho Kubota
© Naho Kubota

The living room, commercial-style kitchen, and dining space were combined into one large volume adjacent to the pool deck with a small addition and removal of a previous bedroom and en-suite bath. A new sliding door mirrors an existing slider to create symmetry in this space, while a large picture window between new kitchen elements denotes the addition. The existing flat ceilings were vaulted with a ‘structural tree’: a central post supporting various beams that redistribute loads of the new volume and layout. Some structural elements, both existing and new, were left exposed to communicate the extent of the renovation and help define the spaces within.

© Naho Kubota
© Naho Kubota

A mix of ‘high’ and ‘low’ materials respond to the client’s interests. An Italian stone terrazzo floor gives the spaces a gallery-like feel, while construction-grade plywood offsets this finish by offering warmth to the spaces while being cost-conscious.  

© Naho Kubota
© Naho Kubota

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Eagle Rock House / Part Office" 03 Dec 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/952434/eagle-rock-house-part-office> ISSN 0719-8884
© Naho Kubota

洛杉矶鹰岩别墅 / Part Office

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.