Langdon Park Extension in Highgate / Russell Jones

Langdon Park Extension in Highgate / Russell Jones

© Harry Clover, Russell Jones© Harry Clover, Russell Jones© Harry Clover, Russell Jones© Harry Clover, Russell Jones+ 16

  • Design Team:Hannah Guy, Joseph Little, Harry Clover
  • Structural Engineer:Constructure, Paul Longdin
  • Contractor:B&W Construction, Bartosz Skorka
More SpecsLess Specs
© Harry Clover, Russell Jones
© Harry Clover, Russell Jones

Text description provided by the architects. Occupying the ground floor of an Edwardian Terrace in the Highgate conservation area, this project reworks and expands the footprint and volume of what was originally a small one bedroom flat.

© Harry Clover, Russell Jones
© Harry Clover, Russell Jones

Investigation beyond the original floor and ceiling revealed a series of underutilised voids, allowing the section to expand to incorporate new levels, doubling the original accommodation. Bedrooms and a mezzanine are organised around a new brick lined light well, and borrow a view through the adjacent living area to the garden beyond.

© Harry Clover, Russell Jones
© Harry Clover, Russell Jones
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Harry Clover, Russell Jones
© Harry Clover, Russell Jones

Spaces within the original Edwardian envelope are finished in painted plaster and a new volume at the rear containing the living space is made from load bearing face brickwork with simply expressed softwood roof structure. A new continuous floor slab, five steps lower than the original floor level, provides a direct connection to a large garden. New softwood carpentry was made and finished on site and cabinetry is straight forward and economical.

© Harry Clover, Russell Jones
© Harry Clover, Russell Jones

Although calm and direct in its expression, there is an unexpected level of invention that provides essential character and joy beyond the everyday.

© Harry Clover, Russell Jones
© Harry Clover, Russell Jones

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Highgate, London, United Kingdom

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Langdon Park Extension in Highgate / Russell Jones" 30 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/952236/langdon-park-extension-in-highgate-russell-jones> ISSN 0719-8884
© Harry Clover, Russell Jones

海格特兰登公园公寓扩建 / Russell Jones

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.