We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

How Are Public Washrooms Shaping Places in China?

How Are Public Washrooms Shaping Places in China?
Public Toilets in Zuzhai Village / cnS. Image © Siming Wu
Public Toilets in Zuzhai Village / cnS. Image © Siming Wu

In recent years, with the accelerated urban development of public spaces in China, public washrooms have been assigned numerous new roles. Designers have come up with a variety of proposals which suggest turning public washrooms into a place where social gathering can be redefined, and temporary stay can be more engaging. Although the scale of public washrooms is significantly smaller than that of any other type of architecture, Chinese architects have been working innovatively on fitting the public washrooms into the changing social contexts. Below are a few examples that demonstrate some current architectural experiments with public washroom design in China.

Public Toilets in Zuzhai Village / cnS. Image © Siming WuNantou Public Toilet / Edge Studio. Image © Zhuoheng FuPP Garden / People’s Architecture Office. Image Courtesy of People’s Architecture OfficeToilets with a View / guó bàn ér. Image © Shu He+ 35

Embracing Social Inclusion and Gender Equality

PP Garden / People’s Architecture Office. Image © Weiqi Jin
PP Garden / People’s Architecture Office. Image © Weiqi Jin

PP Garden, designed by People’s Architecture Office, is a renovation project in Beijing that aims to turn an originally narrow nasty office building toilet into a gender-neutral space for improved casual conversation, and fairer allocation between men's and women's wait times.


Related Article

The Challenges and Opportunities of Urban Regeneration in Gentrified Areas of China

PP Garden / People’s Architecture Office. Image Courtesy of People’s Architecture Office
PP Garden / People’s Architecture Office. Image Courtesy of People’s Architecture Office

The design takes the social and cultural context of China into consideration. It acknowledges that public washrooms should provide psychological relief and social interactions for those busy passing urbanites. The design of public washrooms should also embrace the values of gender equality, that is, an equal distribution of time and resources between men and women when they have to access the washroom.

Concept Diagram  - PP Garden / People’s Architecture Office. Image Courtesy of People’s Architecture Office
Concept Diagram - PP Garden / People’s Architecture Office. Image Courtesy of People’s Architecture Office

Large openings have been created in existing partition walls that previously divided the space by gender. Functions such as hand washing, grooming, and drying are incorporated into both sides of the wall to generate chitchat. Meanwhile, the partition walls are filled with hundreds of different plants to activate the space. People are free to rearrange the placement of the plants, and casually talk about the greenery and their life.

Concept Diagram - PP Garden / People’s Architecture Office. Image Courtesy of People’s Architecture Office
Concept Diagram - PP Garden / People’s Architecture Office. Image Courtesy of People’s Architecture Office

Providing Seclusion Experience and Undisturbed Scenery

Toilets with a View / guó bàn ér. Image © Shu He
Toilets with a View / guó bàn ér. Image © Shu He

As weekend camping is gaining popularity among young urbanites in China in recent years, some rural areas around Beijing have been developed into a destination for outdoor lovers to gather and camp.

Toilets with a View / guó bàn ér. Image © Shu He
Toilets with a View / guó bàn ér. Image © Shu He

Designed by guó bàn ér architecture office, Tiankai Camping Park is located around 85 kilometers to the Southwest of Beijing. To convert the land into a camping park for young people, the client requested a minimalist design approach that reduces all unnecessary elements and pays tributes to the surrounding landscape.

Toilets with a View / guó bàn ér. Image © Shu He
Toilets with a View / guó bàn ér. Image © Shu He

The public washroom, situated on this site, is a tiny infrastructure project that serves the basic needs of its visitors. Since local regulations for the land does not allow for any type of new structure or building with a roof, the toilets are simply a series of perimeter walls, making it almost primitive.

Toilets with a View / guó bàn ér. Image © Shu He
Toilets with a View / guó bàn ér. Image © Shu He

A set of 2 toilets paired with a washing counter and a bench have been placed in 4 different locations within the large area of the camping park. The toilets and washing counters have been positioned thoughtfully for people to enjoy fantastic views of the park while washing their hands or washing the veggies and fruit they brought along.

Toilets with a View / guó bàn ér. Image © Shu He
Toilets with a View / guó bàn ér. Image © Shu He

The wash counter is equipped with a thick concrete plate poured with a slight slope which simply drains the water away when people are washing their hands. The natural stones and pebbles are collected from surrounding sites and crafted by local workers, showing the sustainable consideration of this project.

Toilets with a View / guó bàn ér. Image © Shu He
Toilets with a View / guó bàn ér. Image © Shu He

Establishing a Harmonious Relationship with Nature

Nantou Public Toilet / Edge Studio. Image © Zhuoheng Fu
Nantou Public Toilet / Edge Studio. Image © Zhuoheng Fu

Designed by Edge Studio, Nantou Public Toilet is located in the southwest woods of the intersection of Shennan Avenue and Nanshan Avenue, in the city of Shenzhen. The site has a special natural condition which includes a fifteen-meter-high crown and three-meter high branches. The vibrant branches and leaves are luxuriant in summers, covering the ground with enormous shadows, and providing pedestrians with shade in busy downtown areas.

Nantou Public Toilet / Edge Studio. Image © Zhuoheng Fu
Nantou Public Toilet / Edge Studio. Image © Zhuoheng Fu

When it comes to the design of a new public washroom on this site, the designers sought to preserve the existing trees and greenery as much as possible. They view the natural woods as the original owner of this place and the building as human intervention. Therefore, it became crucial to carefully integrate the man-made structure into the existing landscape. As a solution, the designers examined the gap space between trees and generated a green path and a built mass out of the organic forest. To make ways for the trees, buildings are split into small leave-shaped units, with the tip of the leaves forming the entrance, and the wider abdomen forming the toilet space.

Foundation Plan - Nantou Public Toilet / Edge Studio
Foundation Plan - Nantou Public Toilet / Edge Studio
Diagram - Nantou Public Toilet / Edge Studio
Diagram - Nantou Public Toilet / Edge Studio

Recycling Old Materials from Demolition

Public Toilets in Zuzhai Village / cnS. Image © Siming Wu
Public Toilets in Zuzhai Village / cnS. Image © Siming Wu

The site of the public toilet in Zuzhai village, Tangkou Town, Kaiping is located on the original site of an old public toilet. After the initial demolition of the old public toilet, designers from cnS architecture office decided to reuse the old materials in the construction of the new public toilet, preserving the site's memories.

Public Toilets in Zuzhai Village / cnS. Image © Siming Wu
Public Toilets in Zuzhai Village / cnS. Image © Siming Wu

When selecting and combining materials, the designer attempted to create a new modular system and a new order, so that the old bricks and tiles which have lost their integrity during demolition can be re-organized into a new form.

Public Toilets in Zuzhai Village / cnS. Image © Siming Wu
Public Toilets in Zuzhai Village / cnS. Image © Siming Wu
Public Toilets in Zuzhai Village / cnS. Image © Siming Wu
Public Toilets in Zuzhai Village / cnS. Image © Siming Wu

A modular steel wire cage was developed to provide a structural frame for the bricks and tiles. Within this spatial frame, the mottled old bricks and old tiles were carefully preserved like a piece of local history. The new public toilet becomes a product of breaking down and reorganizing the old and the new.

Public Toilets in Zuzhai Village / cnS. Image © Siming Wu
Public Toilets in Zuzhai Village / cnS. Image © Siming Wu
Public Toilets in Zuzhai Village / cnS. Image © Siming Wu
Public Toilets in Zuzhai Village / cnS. Image © Siming Wu


Related Article

The Challenges and Opportunities of Urban Regeneration in Gentrified Areas of China

Image gallery

See allShow less
About this author
Cite: Scarlett Miao. "How Are Public Washrooms Shaping Places in China?" 30 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/952031/how-are-public-washrooms-shaping-places-in-china> ISSN 0719-8884
Nantou Public Toilet / Edge Studio. Image © Zhuoheng Fu

公共厕所正在重新定义中国的公共空间

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.