Zoom image | View original size
Moxon Architects' Scottish headquarters, a highly contextual low-lying building sited in a former quarry, surrounded by a heavily wooded Site of Special Scientific Interest in the Cairngorms National Park in the Scottish Highlands. Anchored around two concrete monoliths, the principal studio and café buildings of Quarry Studios represent the private and public aspects of practice: encouraging collaboration and concentration and is a response to the growth of the practice in recent years. Quarry Studios is conceptually anchored in the landscape by two main elements; vertical concrete chimneys acting as a counterpoint to the low profile of the roof and a massive timber wall that intersects each volume. Around these, the hybrid steel and timber frame, sheet metal roof, and black timber walls are wrapped. Tucked into the bowl of the quarry with the roofline set parallel to the escarpment edge above, the mono-pitch roof to the front of each volume matches the side slopes of the quarry and presents a single-storey covered colonnade towards the centre of the site. View more View full description
Share Share