We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Breeze Blocks House / Tamara Wibowo Architects

Breeze Blocks House / Tamara Wibowo Architects
© Arti Pictures
© Arti Pictures

© Arti Pictures© Arti Pictures© Arti Pictures© Arti Pictures+ 39

Semarang, Indonesia
  • Area Area of this architecture project Area:  180
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Arti Pictures
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Toto, Aluplus, BATA GAPIT, Conwood, Ecofloor, Re-holz, Roman Ceramics
More SpecsLess Specs
© Arti Pictures
© Arti Pictures

Text description provided by the architects. The house is located at the furthest edge of a matured residential neighborhood in a hilly area of Semarang, Indonesia. The site is bordered by tall retaining walls that act as boundary of the neighborhood on two of its sides along with wild vegetation behind them. The wall became the defining point of the early design process of the project. Instead of covering the wall with the massing of the house, the house was built away from the wall creating a small courtyard in-between the wall and the house.

© Arti Pictures
© Arti Pictures
Massing Diagram
Massing Diagram
© Arti Pictures
© Arti Pictures

The wall was then re-presented in a fresh way, as it became an important element that established the meaning of the inner courtyard. The courtyard was further defined by the floating massing of the second floor that gave shelter to the back part of the courtyard creating a comfortable outdoor space that feels like an indoor space at the same time.

© Arti Pictures
© Arti Pictures

Amidst the house’s simple programs, a spiral staircase was placed in the middle of the house unifying the spaces in the house rather than breaking them apart. It became a sculptural element of the house that created a sense of movement through the interior space of the house making the house more energetic.

© Arti Pictures
© Arti Pictures

The form of the house takes the shape of a steeply angled roof creating an A-frame with a secondary skin made out of custom-designed cement breeze blocks as its façade along with protruded Corten frames around series of opening throughout the house. Besides acting as a passive cooling strategy, the breeze blocks also served to reduce visual connection from outside to inside maintaining privacy within the house.

© Arti Pictures
© Arti Pictures
Cross Ventilation Diagram
Cross Ventilation Diagram
© Arti Pictures
© Arti Pictures

Natural elements also took a significant part of the façade as a couple of trees were placed in the in-between space so its branches and leaves grew out through the breeze blocks’ small openings making the façade constantly changing with the naturally growing trees. The present of the trees that were physically intertwined with the architecture of the house gave a dynamic character and a lively energy to the house.

© Arti Pictures
© Arti Pictures

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Breeze Blocks House / Tamara Wibowo Architects" 10 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/951058/breeze-blocks-house-tamara-wibowo-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.