Zoom image | View original size
Kengo Kuma & Associates and Mad Arkitekter won the competition for the new Ibsen Library in Skien, Norway. Working with BuroHappold Engineering, the team created the design to celebrate the renowned playwright Henrik Ibsen. As a new cultural center for the city, the project creates multiple access points across multiple floors to form a welcoming environment. The library aims to make Ibsen’s drama and literature accessible to everyone. Connecting the existing park nearby with the city, the project utilizes a downward slope that flows through the building site. The new library will integrate residents’ services, a cafe, children's area, tourist information and a National Ibsen Center in a "continuous journey" through the cityscape to the library. The design's curvilinear footprint and glazed facade traces a series of trees on site along the perimeter of the park. At the same time, the organization creates seamless indoor and outdoor connections through no fixed walls on the project's two main levels and low bookshelves acting as soft dividers. View more View full description
Share Share