Zoom image | View original size
The City of Saint-Marcel, near Châlon-sur-Saône, organized a competition for the construction of an after-school care and a school restaurant in a large and peaceful landscape area. The community wanted to offer two workshops and a school restaurant for primary and kindergarten schools. Partially flooded, the site offers a large green landscape composed of wild grasses and wooded areas, opening up beautiful perspectives on a pleasant and soothing natural environment. Therefore, what is the appropriate architectural response in such a site? Architecture and Landscape are linked in a project that allows the outside spaces to connect with the rooms inside. The after-school care workshops look towards the large wild areas to the North and West, while the school restaurant is opened to the East to allow its opening to communal recreation areas. The interior is conceived to provide flexibility to the building and the community. This set up of reversibility and modularity of spaces, designed initially for an after-school care activity and cantine/restaurant, can also provide other possible uses for other activities, other audiences, other times. View more View full description
Share Share