We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Powerhouse Telemark / Snøhetta

Powerhouse Telemark / Snøhetta
© Ivar Kvaal
© Ivar Kvaal

© Ivar Kvaal© Ivar Kvaal© Ivar Kvaal© Ivar Kvaal+ 32

More SpecsLess Specs
© Ivar Kvaal
© Ivar Kvaal

Text description provided by the architects. The energy sector and building industry account for over 40% of the global industry’s heat-trapping emissions combined. As the world’s population and the severity of the climate crisis continue to grow, precipitating global disruptions such as the COVID-19 pandemic, architects are challenged to work across industries to build more responsibly.

© Ivar Kvaal
© Ivar Kvaal

Situated in the historic industrial city of Porsgrunn in the county of Vestfold and Telemark, the new 11 story building marks a symbolic continuation of the district’s proud history as Telemark is home to one of the early 19th Century’s largest hydropower plants. Powerhouse Telemark indicates the area’s growing investment in the green economy, positioning the county as a leader in decarbonizing new construction. The south-east facing façade and roof of Powerhouse Telemark will generate 256 000 kWh each year, approximately twenty times the annual energy use of an average Norwegian household, and surplus energy will be sold back to the energy grid.

© Ivar Kvaal
© Ivar Kvaal

The skewed and slightly conical building features a clearly defined 45° tilting notch on the east-facing façade, giving it a clearly identifiable expression that stands out in the industrial context of the surrounding Herøya industry park. Inside, the building features a reception, office space, including two stories of co-working spaces, a shared staff restaurant, penthouse meeting spaces, and a roof terrace overlooking the fjord. Two large staircases connect the building’s ground and top floors, from the reception area and all the way up to the staff restaurant and penthouse meeting rooms. A distinctive straight wooden staircase reveals itself on the ninth floor, visually tying the staff canteen and penthouse meeting room area together and leading visitors to the building’s roof terrace.

Elevation
Elevation
Elevation
Elevation

In obtaining the BREEAM Excellent** certification as proof of their bold sustainability ambitions, Powerhouses stand as beacons of sustainable design not only in their local communities but also function as models for how the world can embrace sustainable architecture and design at large in the future.

© Ivar Kvaal
© Ivar Kvaal

An Energy Producing Façade and Roof. The building's striking 24° tilted roof gently slopes to surpass the extremities of the building’s volume, expanding the roof’s surface and ensuring a maximum amount of solar energy can be harvested both from the photovoltaic canopy and the building’s PV-cell clad south-facing façade.

© Ivar Kvaal
© Ivar Kvaal

To the west, north-west, and north-east the building is clad with wooden balusters providing natural shading on the most sun-exposed façade. Behind the wooden balusters, the building is covered with Steni façade panels which give the building a unified expression. Functioning just as a passive house, the building is super-insulated and features triple isolated windows throughout. The concrete slabs lend the building a density akin to that of a stone structure storing thermal heat during the day and slowly emitting heat during the evening. A low ex system with water loops in the border zones of each floor, assures that the building is efficiently cooled and heated through geothermal wells dug 350 meters below ground.

© Ivar Kvaal
© Ivar Kvaal

A Flexible and Environmentally Conscious Interior Solution.  The interior design of the building is built upon a principle of standardization to reduce unnecessary waste as new tenants move into the building. The flooring, glass walls, office dividers, kitchenettes, lighting, and bathrooms have been given the same design, color, and materiality across all floors. Indeed, the flexibility of the interior solution of the building, combined with the building’s two-story co-working space, allows for the client and future tenants to easily re-program the building and expand or downsize their businesses without needing to relocate. This means that the office space may transition from desk space to resource space, allowing for the maximal utility of the space even when remote work scenarios changes the traditional office layout demands.

© Ivar Kvaal
© Ivar Kvaal
Floor plan
Floor plan
© Ivar Kvaal
© Ivar Kvaal

The material palette of Powerhouse Telemark is chosen for its environmentally sustainable qualities. Throughout, the building features sturdy materials known for resilience and low-embodied energy. This means using materials such as local wood, gypsum and environmental concrete which is left exposed and untreated. Everything from the kitchens to the carpet tiles and loose furniture are made from durable and high-quality materials. The carpet tiles are composed of 70% recycled fishing nets and the wooden flooring is made from industrial parquet of ash from wooden debris. Moreover, a specially designed foliating signage system allows for a certain amount of flexibility in tailoring the visual expression of the different office spaces without creating unnecessary waste that may be generated when brand-specific signage is removed or produced.

© Ivar Kvaal
© Ivar Kvaal

To reduce the need for artificial lighting to an absolute minimum, the building has a conservative but efficient lighting system. The building’s roof also features vertical glass slots, allowing for daylight penetration on the three top floors. Moreover, the choice of loose furniture with light surfaces allows for a subtle complement of the interior lighting.

© Ivar Kvaal
© Ivar Kvaal

Just like its ambitious sister projects Powerhouse Kjørbo, Powerhouse Montessori, and Powerhouse Brattørkaia, Powerhouse Telemark aspires to be a model for environmentally, socially, and economically sustainable architecture, while also challenging our conception of what our offices might look like in the post-COVID-19 era.

© Ivar Kvaal
© Ivar Kvaal

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Dokkvegen 11, 3920 Porsgrunn, Norway

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Powerhouse Telemark / Snøhetta" 30 Oct 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/950507/powerhouse-telemark-snohetta> ISSN 0719-8884
© Ivar Kvaal

可持续性建筑- Telemark 能源厂 / Snøhetta

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.