We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Tikkurila Daycare Center / Parviainen Architects

Tikkurila Daycare Center / Parviainen Architects

© Mika Huisman© Suvi Kesäläinen© Suvi Kesäläinen© Mika Huisman+ 31

Vantaa, Finland
  • Project Architect:Helmi Mälkönen
  • Interior Design:Kaisa Eriksson and Iida Nylund
  • Bim Collab:Tero Pulkkinen
  • Assistant:Hannu Kymäläinen
  • Competition Design:Miika Liukka and Kristiina Heikura
  • Clients:City of Vantaa
  • Engineering:Construction eng:Jukka Taponen, VahanenOy
  • Landscape:Laura Ojala, Parviainen Architecs, Johanna Ristimäki, Nyman & Ristimäki
  • Crocodile:Graphic concrete Facades (colours): Steni
  • City:Vantaa
  • Country:Finland
More SpecsLess Specs
© Mika Huisman
© Mika Huisman

Text description provided by the architects. The new Tikkurila daycare centre is located in the heart of Vantaa, Finland, on a small plot amidst densely built residential area. The architecture of the building stands out to indicate public nature in contrast to the surrounding private buildings. With white plastered facades dotted with bright colours it creates refreshing contrast to the surrounding red brick seven storey buildings.

© Mika Huisman
© Mika Huisman
Yard plan with shadows
Yard plan with shadows
© Mika Huisman
© Mika Huisman

The positioning of this three-storey building has been optimized to give the children all recreational space possible. The building consists of two cubes in identical size connected with a glass joint section, which also includes the main entrance. The building is open to the residents of the area, which is why the appearance of the first floor is more transparent and welcoming. The pedestrians can see what is going on in the building through the large windows facing the Vehkapolku pedestrian street.

© Suvi Kesäläinen
© Suvi Kesäläinen
First floor plan
First floor plan
© Suvi Kesäläinen
© Suvi Kesäläinen

With over 250 children, the day care centre is one of the largest in Finland and the first one built on three floors. The limitations of the plot and the small footprint of the building demanded special attention into the children’s way of movement – it was to be natural, easy, and fun. A giant crocodile made of graphic concrete was designed on the side of the garden so that children could slide out of the building instead of climbing stairs. The mouth of the crocodile serves as a canopy during rainy days and its stomach can accommodate plenty of toys.

© Mika Huisman
© Mika Huisman

Splashes of bright colours enhance the appearance of the building’s light main volume. As the building’s main audience is children, the aim was to give the building a happy and energetic appearance with the means of high-quality architecture. The building is enriched with many small-scale designs for the children to observe from up close, and windowsills are low so that even the smallest toddlers can see outside. The lively colours of the façade are also visible on the garden surfaces and its small buildings, making it easy to perceive the spectrum of the yard from the upper floors of the adjacent residential buildings.

© Suvi Kesäläinen
© Suvi Kesäläinen

Finnish education principles of an open learning environment have set the guidelines for interior architecture. Acoustics have played a central role in the design resulting in a variety of soft texturing of floors, walls, and furniture. The difference in colour saturation levels of the interior and the exterior play along with the desired energy and sound levels of the children: vibrant and lively outside, more subtle, and cosy inside. The calming colour themes of the interior also help the children orientate and give room for the brighter colours brought by kindergarten life. The first floor is a light mossy green, the second floor is yellow, and the third floor is blue. A handful of carefully placed animal graphics further help the children find their way and bring joy with every encounter.

© Suvi Kesäläinen
© Suvi Kesäläinen

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Vantaa, Finland

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Tikkurila Daycare Center / Parviainen Architects" 15 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/950429/tikkurila-daycare-center-parviainen-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.